Prima pagină » Magazin » Hârtia A4 – caracteristici care te vor ajuta să alegi hârtia potrivită pentru proiectele tale
Hârtia A4 - caracteristici care te vor ajuta să alegi hârtia potrivită pentru proiectele tale

Hârtia A4 – caracteristici care te vor ajuta să alegi hârtia potrivită pentru proiectele tale

21 sept. 2023, 14:57,
în Magazin

În general, atunci când avem nevoie de hârtie pentru copiator sau imprimantă, facem repede o căutare rapidă pe internet ori mergem la primul supermarket și cumpărăm cel mai ieftin top de hârtie disponibil. Și de cele mai multe ori, această metodă funcționează foarte bine căci, cel mai adesea folosim colile de hârtie pentru a imprima un text, un tabel sau un grafic alb negru. Ce facem însă atunci când avem nevoie să imprimăm imagini color sau atunci când vrem să imprimăm față/ verso? Ei bine, acesta este momentul să acordăm atenție caracteristicilor hârtiei A4 pe care o folosim. În cele ce urmează îți prezentăm câteva dintre tipurile de hârtie de copiator.

Greutatea hârtiei

În cazul hârtiei, greutatea se măsoară în grame pe metrul pătrat. Atunci când te uiți la o listă de topuri de hârtie așa cum este cea pe care o găsești aici, primul aspect căruia trebuie să îi acorzi importanță este greutatea. De ce? Pentru că de fapt, greutatea reflectă grosimea colii de hârtie. Cu alte cuvinte cu cât greutatea marcată este mai mare, cu atât mai groasă este coala de hârtie.

Cel mai folosit tip de hârtie A4 este hârtia de 70gr/ mp și 80gr/ mp iar grosimea colilor este mai mult decât suficientă în cele mai multe cazuri. Pe o astfel de coală poți desena cu creionul dar dacă vrei să folosești o cariocă sau un marker, vei constata că cerneala trece pe partea cealaltă foarte ușor.

Pe de altă parte, dacă vrei să imprimi text pe ambele fețe ale colii de hârtie, greutatea recomandată este de 90 sau 100 gr/ mp. Este o hârtie mai groasă care permite imprimarea color sau față/ verso cu rezultate foarte bune.

Ajungem la hârtia mai grea, de 120 – 140 gr/mp. Ca să îți dai seama de grosimea ei, gândește-te la fluturașii comerciali sau la un poster. Da, permite imprimarea de imagini color și fiind o hârtie groasă riscul ca cerneala să treacă pe partea cealaltă este inexistent însă, dacă nu printezi materiale promoționale, șansele să ai nevoie de ea sunt foarte mici. Același lucru este valabil și în cazul hârtiei de 210 gr/mp.

Aspectul colii de hârtie

Un alt factor care va afecta calitatea imaginii printate este aspectul colii. Pentru imprimarea unui text, hârtia mată de 80gr/mp este produsul recomandat. Nu este o hârtie de calitate superioară, însă pentru printarea unui referat care va sfârși la coșul de gunoi nici nu este nevoie de mai mult.

Dacă totuși ai nevoie de hârtie de calitate superioară atunci încearcă hârtia alb strălucitor sau hârtia lucioasă.

Hârtia alb strălucitor este hârtie cu o textură fină, nu are asperități și se este perfectă pentru imprimarea pe ambele fețe ale colii.

Hârtia lucioasă este potrivită pentru printarea de fotografii căci are capacitatea de a reda, cât se poate de fidel, imagini detaliate.

Opacitatea hârtiei

Impreună cu celelalte caracteristici despre care am povestit, opacitatea unei coli de hârtie va impacta și ea aspectul final al proiectului tău. Trebuie să reții că o coală de hârtie mai grea va fi mult mai opacă sau mult mai puțin transparentă decât o coală de hârtie cu o greutate mică.

Un exemplu de hârtie foarte opacă este cea folosită la imprimarea cărților de vizită, în timp ce o hârtie foarte transparentă este calcul.

Ar mai fi de povestit despre caracteristicile hârtiei dar criteriile enumerate mai sus sunt suficiente pentru că oricine să poată alege corect hârtia pentru copiator sau imprimantă. Vei găsi toate tipurile de hârtie A4 de care ai nevoie în mediul online, pe site-uri specializate ca Papetărie.ro.

Nu putem încheia acest articol fără să te îndemnăm să reciclezi hârtia folosită. Hârtia care ajunge la groapa de gunoi este o sursă de poluare cu efecte devastatoare asupra mediului înconjurător pentru că în timpul procesului de descompunere, hârtia degaja gaz metan, un gaz mult mai nociv decât dioxidul de carbon. Iar dacă vrei să faci un pas extra atunci poți cumpăra hârtie A4 reciclată. Nu-ți fă griji! Hârtia de copiator reciclată, poate fi reciclată din nou. Și nu doar o dată, de două ori. De fapt, hârtia poate fi reciclată de 5 până la 7 ori! În plus, procesul fabricării hârtiei prin reciclare este un proces care poluează cu 70% mai puțin decât fabricarea hârtiei prin metoda tradițională.

Sursa foto: pexels.com

https://www.pexels.com/photo/a-person-holding-a-blank-canvas-8217425/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *