Harta durerilor de spate te va ajuta să identifici unele cauze care au provocat disconfortul. Durerea de spate este unul dintre cele mai frecvente motive pentru vizita la medic, pe locul doi aflându-se bolile respiratorii acute. Cel mai des, astfel de plângeri ajung la un neurolog, terapeut sau medic generalist. Aproape fiecare al cincilea adult al planetei noastre poate suferi dureri severe de spate în acest moment. Localizarea lor cea mai frecventă este partea inferioară a spatelui.
Principalele cauze ale durerilor de spate provocate de disfuncțiile vertebrogene, asociate cu patologia coloanei vertebrale. De asemenea, patologia discurilor intervertebrale, inclusiv hernia și îngustarea canalului spinal provoacă un disconfort extrem de ascuțit. Persoanele trecute de o vârstă anumită pot începe să simtă astfel de dureri din cauza bolilor ale articulațiilor. Durerile se pot manifesta atât la nivelul spatelui, cât și la nivelul picioarelor. Unele dureri reprezintă de fapt consecințele rănilor, malformații congenitale și anomalii de dezvoltare. De asemenea, unele persoane prezintă si alte simptome, pe lângă durerile de spate, precum inflamarea cornetelor nazale.
Harta durerilor de spate: Cele mai comune cauze ce provoacă disconfortul
Persoanele tinere se confruntă cu aceste dureri din cauza tulburărilor metabolice. De asemenea, spondilita este un proces inflamatori la nivelul articulațiilor intervertebrale care provoacă durere. Printre afecțiuni se numără și entorse ale ligamentelor și mușchilor. Iar sindromul miofascial provoacă dureri musculare cronice.
Durerile de spate pot apărea o dată cu bolile organelor interne sau ca urmare a disfuncției unora. Artroza articulației șoldului, o boală inflamatorie distrofică, poate cauza, de asemenea, dureri în spate. În unele cazuri mai grave, afecțiunea care provoacă durerile de spate, poate cauza și apariția unor pete pe față.
În funcție de originea și cauza apariției afecțiunii se disting mai multe tipuri de durere. În același timp, există o serie de simptome specifice, așa-numitele „steaguri roșii”, care indică boli grave și necesită o examinare aprofundată. Acestea presupun pierderea rapidă fără cauză a greutății corporale sau apariția unor slăbiciuni la nivelul extremităților inferioare, afectarea sensibilității și a funcțiilor organelor pelvine. Aceste simptome sunt provocate, de cele mai multe ori, de gută.
În unele cazuri se poate manifesta chiar și febra. O afecțiune poate fi semnalată de persistența pe termen lung a senzațiilor dureroase și a intensității acestora, în ciuda tratamentului. Durerile pot fi combinate cu slăbiciuni generale sau tulburări de mers, mai grav acestea se manifestă noaptea.
Cum să scapi de disconfort: Tratament recomandat de medici
Alegerea metodelor de tratament depinde de cauza acesteia. Cel mai adesea, medicii se confruntă cu o patologie a sistemului musculo-scheletic și a țesutului nervos. În acest caz, analgezicele devin baza terapiei. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, precum nimesil, diclofenac și ibuprofen te vor ajuta să scapi pentru moment de durere.
Agenții hormonali, precum prednisolon și hidrocortizon te vor ajuta să ameliorezi disconfortul. Relaxante musculare, precum mydocalm, sunt recomandate pentru ameliorarea spasmelor musculare. Pentru întărirea mușchilor spinali sunt indicate vitamine din grupa A și B. Acestea te vor ajuta pentru a îmbunătăți starea țesutului nervos.
De asemenea, și analgezicele narcotice, precum morfina și tramadol te scapă de durere. Însă, acestea trebuie administrate doar cu prescripția unui medic, și doar în cazul ineficacității medicamentelor din alte grupe. Uneori din cauza durerilor de spate pot apărea și alte senzații neplăcute, precum zgomotul în urechi.
Procedurile suplimentare ajută la completarea efectului tratamentului medicamentos. Printre aceste proceduri se numără desigur kinetoterapie. Unii specialiști spun că dacă combini exercițiile de kineto și proceduri de laser și magnetoterapie, precum și neurostimulare electrică, vei scăpa rapid de disconfort.
Harta durerilor de spate îți va indica în ce zonă ai nevoie de mai mult masaj și terapie manuală. Metodele specifice sunt selectate de medic în funcție de cauza și de caracteristicile individuale ale corpului. În unele cazuri, este prescris un tratament chirurgical.