Prima pagină » Local » Harta celor mai zgomotoase zone! Lista cartierelor care au devenit un adevărat infern în tot orașul Iași – DOCUMENT

Harta celor mai zgomotoase zone! Lista cartierelor care au devenit un adevărat infern în tot orașul Iași – DOCUMENT

26 mart. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Cea mai importantă hartă legată de reducerea zgomotului din municipiul Iași a fost lansată în dezbatere publică. Proiectul a trecut prin Consiliul Local, însă a fost retras după mai multe dezbateri. Proiectul cuprinde o serie de măsuri prin care se urmărește reducerea zgomotului în marile cartiere din municipiu

Municipiul Iași va avea o nouă hartă a zgomotului. Primăria a lansat în dezbatere publică proiectul privind planul de acțiune pentru gestionarea zgomotului și a efectelor acestuia în municipiu. Documentul cuprinde un plan de acțiune pe următorii 5 ani, hartă care prevede gestionarea celor mai mari probleme privind cele mai aglomerate zone din oraș. Proiectul va sta în dezbatere publică pentru următoarele 30 de zile după care va fi supus aprobării plenului Consiliului Local al municipiului Iași.

Harta zonelor din Iași. Cele mai zgomotoase străzi din municipiu

Documentul cuprinde o hartă de zgomot privind traficul rutier. În ceea ce privește traficul rutier în regim de zi, s-au înregistrat depășiri ale valorilor maxime permise de 70 decibeli pe drumurile naționale, europene sau cele de interes regional. Astfel, cele mai zgomotoase artere pe timp de zi sunt: strada Palat, strada Canta, strada Stihii, strada Sf. Lazăr, dar și șoseaua Bucium. În lista străzilor devenite un infern pe timp de zi se numără și strada Sărărie, bulevardul Tudor Vladimirescu, strada Cucu, șoseaua Păcurari, splaiul Bahluiului, șoseaua Nicolina, precum și strada Vasile Lupu, strada Arcu și bulevardul Socola. Aceleași șosele sunt incluse și în harta strategică de zgomot pentru traficul rutier pe timp de noapte. În acest caz sunt înregistrate depășiri ale valorilor maxime permise de 60 decibeli. În ultimii ani au fost făcute numeroase studii legate de nivelul de poluare și zgomot, populația Iașului fiind printre cele mai afectate.

Lista zonelor liniștite din municipiul Iași

Planul cuprinde și o serie de zone din municipiul Iași care sunt departe de arterele zgomotoase. În lista zonelor liniștite din municipiul Iași se numără Parcul Copou (10,10 hectare), Parcul Expoziției (5,40 hectare), Pădurea Șorogari (87,13 hectare), Pădurea Țicău (18,02 hectare), Pădurea Ciric (230,58 hectare, din care zona de agrement = 2,7 hectare), Pădurea Valea Ursului (22,89 hectare), Pădurea Cetățuia (78,53 hectare), Pădurea Breazu (8,50 hectare). În document se arată că municipiul Iași va păstra zona liniștită și o va îmbunătăți prin amenajarea de alei pietonale și piste pentru bicicliști. Termenul de implementare pentru integrarea celor 9 zone liniștite în Planul de Urbanism General este 31 decembrie 2022.

Noi proiecte pentru reducerea zgomotului din municipiul Iași

Harta de zgomot cuprinde și alte proiecte luate în calcul de municipiul Iași.

„În contextul actual și al dezvoltării ulterioare a municipiului Iași evidențiem ca posibilități de reducere a zgomotului următoarele acțiuni: planificarea traficului, amenajarea teritoriului, măsuri tehnice la nivelul surselor de zgomot, alegerea surselor mai silențioase, măsuri de reducere a transmiterii zgomotului. Se mai urmărește și introducerea, după caz, a pârghiilor economice stimulative care să încurajeze diminuarea sau menținerea valorilor nivelurilor de zgomot sub maximele permise”, se mai arată în documentul respectiv.

La finalul lunii ianuarie, Consiliul Local a discutat un proiect privind planul de gestionare a zgomotului. Proiectul a stârnit însă numeroase nemulțumiri printre consilierii locali, iar Executivul Primăriei a fost nevoit să-l retragă de pe ordinea de zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`