Harbuz murat la borcan. Iarna, alături de piure, friptură sau cartofi prăjiţi merge de minune o porţie de pepeni murați. Nu e greu deloc să-i pui cu saramură, în borcane mari. Iată ingredientele şi modul de preparare.
Ingrediente:
6-7 pepeni muraţi
2-3 morcovi mai mici
câteva crenguţe de mărar
1 ţelină cu frunze
câteva bucăţele de hrean
Pentru saramura:
câteva boabe de muştar
câteva boabe de ienibahar
1 cană de oţet la 8 litri de apă
1 lingură de sare la 1 litru de apă
Mod de preparare:
Spală pepenii, ţelina, morcovii şi hreanul. Morcovii taie-i rondele, iar hreanul înjumătăţeşte-l pe lungime. Pepenii, dacă sunt mici, încap în borcane. Dacă sunt un pic mai mari, îi poţi tăia în două, maxim trei bucăţi. Pune-i împreună cu legumele în recipiente.
Separat amestecă oţetul, apa şi sarea. Lasă să dea un clocot, apoi toarnă apa în borcane.
Sfat: pune sub fiecare borcan o furculiţă sau o tavă metalică, pentru a nu crăpa din cauza temperaturii înalte a saramurii.
Strecoară în borcane boabele de ienibahar şi de muştar, înfiletează capacele şi acoperă borcanele cu o pătură groasă. După ce s-au răcit complet, în vreo maxim 48 de ore, poţi duce borcanele în cămară, alături de cele cu salată de vinete ori cu zacuscă.
Trucuri pentru harbuz murat la borcan
Iată ce trucuri e bine să ai în vedere când pui harbuz la murat:
– pentru gust, la fundul borcanelor poţi pune şi crenguţe de vişin, mărar. Totul depinde de ce preferințe ai;
– ideal este ca pepenii să nu fie mai mari de un pumn. Alege-i pe cei mai micuți, care sunt fermi și au coaja lucioasă. Evită pepenii ușor veștejiți;
– pepenii pot fi înţepaţi cu furculiţa lângă codiţă, pentru a se mura mai repede şi mai bine. Sunt însă persoane care spun că acest truc nu mai trebuie folosit, întrucat harbuzul oricum se murează.
Iată cum se murează pepenele feliat: