Prima pagină » Titlurile zilei » Haos în cartierul Păcurari! Afaceristul Nicolae Troașe, patronul Calcarul SA, construiește blocuri lângă calea ferată. Circulația rutieră din Iași va fi infernală – FOTO

Haos în cartierul Păcurari! Afaceristul Nicolae Troașe, patronul Calcarul SA, construiește blocuri lângă calea ferată. Circulația rutieră din Iași va fi infernală – FOTO

26 mai 2020, 04:00,
Ciprian Boaru, în Titlurile zilei

Nicolae Troașe, afacerist din zona Sucevei, vrea să construiască la Iași un cartier de locuințe colective. Amplasamentul este chiar lângă calea ferată, paralel cu strada Luca Arbore, iar accesul se face printr-un drum public distrus. Dacă acest proiect va fi autorizat, traficul din zona cartierelor Păcurari și Dacia va fi greu de suportat. Străzile sunt subdimensionate și nu sunt soluții de fluidizare a circulației. Prin Calcarul SA, afaceristul a înregistrat datorii de 4 milioane de euro. Are calitatea de asociat în mai multe societăți comerciale

Un nou proiect imobiliar controversat ar urma să fie realizat pe strada Rampei, nr. 9A, pe o suprafață de 1,6 hectare, situată între cartierele Păcurari și Dacia, chiar lângă calea ferată. În plină pandemie, pe data de 13 aprilie, membrii Comisiei de Urbanism au aprobat proiectul inițiat de BCC Agregate Betoane SRL, unde ca acționar apare și societatea Calcarul SA, controlată de către afaceristul sucevean Nicolae Troașe. Conform Planului Urbanistic Zonal (PUZ), urmează să fie construite trei corpuri de clădire cu mai multe tronsoane, cu destinația de locuințe colective și birouri.

În documentație, datele se bat cap în cap. Inițial, se vorbea despre un regim de înălțime de 2S+P+6E+Er, dar pe planșe regimul de înălțime este diferit. Mai precis, subsolurile au dispărut, fiind înlocuite cu demisoluri. Nicolae Troașe nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere. Reprezentanții Calcarul SA au precizat că Nicolae Troașe e scump la vedere „Nu îl găsiți, vine foarte rar la birou”, au transmis oficialii din firmă, care au refuzat să ne pună la dispoziție un număr de telefon al afaceristului.

Locurile de parcare, dar și traficul agomerat sunt principalele probleme

În ultima perioadă, membrii Comisiei de Urbanism au cerut dezvoltatorilor să introducă toate locurile de parcare în subsolul clădirilor, în cazul locuințelor colective. Aceeași planșă arată că dezvoltatorul Nicolae Troașe preferă să amenajeze locurile de parcare pe teren, nicidecum în subsol. În documentație nu este precizat numărul locurilor de parcare ce urmează să fie amenajate. Accesul spre amplasamentul din Păcurari se face prin strada Tabacului, arteră foarte aglomerată în condiții normale de trafic, și apoi prin strada Rampei, care este distrusă. Zilnic, betonierele de la BCC Agregate Betoane SRL au pus serios la încercare trama stradală. Conform proiectului, stațiile de betoane urmează să fie mutate.

Nicolae Troașe pune la dispoziție spații verzi pe 15 la sută din suprafața terenului, recomandarea e de 30 la sută

Conform PUZ, s-a alocat o suprafață de spații verzi pe o porțiune de 15 la sută. Nu o dată, reprezentanții primăriei au recomandat ca această suprafață să fie mărită până la atingerea procentului de 30 la sută. Nicolae Troașe a preferat să rămână la un procent mai mic.

„Autorizarea executării construcțiilor va dispune obligativitatea menținerii sau creării de spații verzi și plantate în funcție de destinația și capacitatea construcției. Se recomandă ca pe suprafețele neocupate cu clădiri sau rezervate pentru realizarea obiectivelor de utilitate publică să se asigure plantarea cel puțin a unui arbore la fiecare 100 mp de teren în zonele de protecție și amenajarea de spații verzi plantate pe circa 10 la sută din suprafața dintre aliniament și clădiri”, se arată în documentație.

A fost aprobat și un procent de ocupare a terenului de 35 la sută și CUT – 3. În perioada următoare, proiectul va fi supus votului în plenul Consiliului Local.

Afaceristul Nicolae Troașe a făcut avere din exploatarea carierelor de piatră, dar are datorii de aproape 5 milioane de euro

Ultimele date financiare ale societății Calcarul SA arată că în 2018 a înregistrat o cifră de afaceri de 51,6 milioane lei, adică 10,7 milioane euro, cu datorii de 22,7 milioane lei, aproape 5 milioane euro, și un număr de 238 angajați. Obiectul de activitate al societății este „extracția pietrei ornamentale și a pietrei pentru construcții”. „În domeniul exploatării agregatelor minerale, compania este lider de piață pe regiunea de Nord – Est a României, dispunând de capacități de extracție și prelucrare performante, cu peste 30 sortimente diverse ca mod de prelucrare și destinații de utilizare”, se arată în descrierea afacerii. În proiectul din Păcurari mai apar printre asociați firmele Conest SA și Benzenpec Import Export SRL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *