Prima pagină » Actualitate » Halucinant! SRI are un departament care poate convinge cetățenii să acționeze împotriva voinței lor

Halucinant! SRI are un departament care poate convinge cetățenii să acționeze împotriva voinței lor

17 iul. 2024, 12:31, 3 ,
în Actualitate

Generalul SRI Anton Rog a făcut unele dezvăluiri halucinante în 2023 spunând că Serviciul Român de Informații are un departament care poate să îi convingă pe cetățeni să facă lucruri împotriva voinței lor.

Informația este una destul de veche, dar odată cu anul 2024, an în care au loc toate alegerile, capătă o conotație de-a dreptul halucinantă. Sunt multe întrebări pe care putem să le punem despre acest departament. Una dintre ele ar fi: A acționar SRI-ul pentru a influența alegerile locale și europarlamentare? Va acționa SRI-ul să influenţeze alegerile prezidențiale și parlamentare?

SRI are un departament care poate convinge cetățenii să acționeze împotriva voinței lor

Serviciul Român de Informații (SRI) are un departament dedicat ingineriei sociale, o tactică utilizată pentru a influența sau manipula indivizii în a dezvălui informații sensibile sau a efectua acțiuni nedorite. Dezvăluirea a fost făcută de generalul SRI Anton Rog, într-un interviu pentru canalul StakeBorg de pe YouTube.

„Ingineria socială reprezintă manipularea psihologică a oamenilor pentru a le determina să divulge informații confidențiale sau să efectueze acțiuni dorite de manipulatori”, a explicat Anton Rog. „SRI are un departament extrem de performant care se ocupă de acest concept.”

Generalul a exemplificat capabilitățile departamentului, afirmând că „peste o lună, noi putem să te determinăm – printr-un link, un SMS, un apel telefonic sau chiar oferindu-ți un telefon – să faci o acțiune pe care noi o dorim, împotriva voinței tale.”

„Asta înseamnă ingineria socială: să te determinăm să faci ceva ce nu vrei să faci, și nu doar să o faci, ci și să o faci cu plăcere și să-ți dorești să o faci. Aici e frumusețea”, a adăugat Rog. El a precizat că metodele utilizate de departament au fost testate „pe colegi de-ai noștri”, demonstrând eficiența tacticilor de manipulare.

SRI poate destructura partide politice după bunul plac

Deși SRI nu a oferit detalii suplimentare despre activitatea departamentului dedicat ingineriei sociale, dezvăluirile lui Rog ridică semne de întrebare cu privire la metodele utilizate de agenție și la potențialele riscuri pentru libertățile civile ale cetățenilor. Ba mai mult este absolut șocant cum SRI-ul se poate implica în politică, ca în dese rânduri și poate manipula mase de cetățeni care pot vota într-un mod în care nu-și doresc. Tot în cadrul acestui podcast, generalul a vorbit și despre modul în care SRI poate lua decizii împotriva AUR sau al oricărui partid dacă li se pare că formațiunile politice au acțiuni hibrid:

”Mandatul e simplu. Pe 14 martie, după ce a fost atacată la CCR legea securității și apărării cibernetice – e o Curte care acum văd că ține cu România – curtea a declarat legea constituțională în integralitatea sa. La art. 3 s-au adăugat trei litere. Litera ”p” e cea care se referă la acțiuni hibride, dezinformare, dar numai acelea care schimbă ordinea constituțională, și dacă discutăm despre alegeri, ne aflăm în această situație. Deci din martie avem lege care ne obligă să acționăm. Ce face centrul în această situație? Dacă acea campanie e una de dezinformare, un atac hibrid la ordinea constituțională, adică influențează alegerile, influențarea însemnând că voința electoratului, care e parte din constituție, este schimbată, adică votul nu mai e conform voinței fiecăruia și există influențe care conduc către alte procente și se schimbă ordinea constituțională, atunci noi ne folosim toate mijloacele și forța de care dispune serviciul de informații pentru a elimina acea amenințare.”

Ori acest lucru este de-a dreptul halucinant pentru că trebuie să ne imaginăm că SRI-ul va acționa după bunul plac trasând subiectiv linia dintre adevăr și manipulare.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
16 august 2024
16 august 2024