Prima pagină » Actualitate » Halal investitori! Firma care vrea sa faca Silk District cu 200 de milioane de euro nu are angajati si este pe pierderi. Datorii de zeci de milioane de euro numai pe o singura societate – FOTO

Halal investitori! Firma care vrea sa faca Silk District cu 200 de milioane de euro nu are angajati si este pe pierderi. Datorii de zeci de milioane de euro numai pe o singura societate – FOTO

03 iul. 2019, 21:25,
Ciprian Boaru, în Actualitate
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:699898;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ Firma care a cerut aprobari pentru Silk District nu are angajati, are datorii importante, iar cifra de afaceri este inexistenta @ Asa a intrat Prime Kapital pe piata imobiliara din Iasi @ O alta firma a companiei a construit dezastruos si in municipiul Roman @ Firma are datorii fabuloase de aproape 25 de milioane de euro @ La Iasi, Prime Kapital incearca sa obtina avizele pentru demolarea cladirilor de pe Calea Chisinaului @ Este singurul proiect care a intrat in etapa de informare a publicului fara sa aiba toate aprobarile institutiilor abilitate

Compania Prime Kapital, condusa de Victor Semionov si Martin Slabbert, a venit la Iasi cu un proiect in valoare de peste 200 de milioane de euro, care vizeaza construirea complexului mixed-use Silk District, pe o suprafata de teren de 10 hectare, situata in Zona Industriala, pe Calea Chisinaului, nr. 22.

Toata prezentarea pompoasa a companiei care se refera la ridicarea unui hotel, 2.500 de apartamente si 100.000 mp de birouri clasa A este doar o perdea de fum. Asta, deoarece PK Ebony SRL, membra in compania sustinuta de un fond de investitii sud-african, are cifre financiare dezastruoase. PK Ebony SRL, beneficiara proiectului Silk District, a fost infiintata in 2017, cand cifra de afaceri a fost nula, pierderi de 451 de lei, datorii de 1.329 de lei, cu niciun angajat. In 2018, cifra de afaceri se mentine inexistenta, dar pierderile cresc la 414.962 de lei, datorii de 3.001.675 de lei, cu "zero" angajati. Societatea este administrata de catre Victor Semionov si Dewald Lambertus Joubert, in timp ce asociati apar PKM Holdings S.A.R.L (Luxemburg) si PK Orange SRL (Romania).

Vezi si: Nu vom ceda presiunilor sefilor de la Prime Kapital! Iata motivele pentru care BZI a atras atentia asupra neregulilor din proiectul Silk District

La sediul din strada Barbu Vacarescu, nr. 201, Prime Kapital detine peste 30 de societati. Aceeasi situatie este intalnita si in municipiul Roman, unde Prime Kapital a construit Retail Park Roman. De data asta, interfata este asigurata de alta societate, PK Indigo SRL. Ca si cea prezenta la Iasi, a fost infiintata in 2017, cu aceiasi administratori si actionari. In anul infiintarii, cifra de afaceri este "zero", cu datorii de aproape 4 milioane de euro si pierderi de aproape 500.000 de euro. In 2018, situatia financiara a PK Indigo SRL este dezastruoasa. Cifra de afaceri este de 2,4 milioane lei, pierderile de 7,5 milioane lei, datoriile cresc la 115,3 milioane lei (24,5 milioane euro), cu un singur angajat. Cam asa arata cifrele oficiale ale societatilor detinute de Prime Kapital, care promit investitii de ordinul sutelor de milioane de euro. Atunci, este evident pentru toata lumea, ca aceasta investitie este o mare minciuna si ca, de fapt, Prime Kapital si PK Ebony nu au banii necesari sa ridice proiectul! De altfel, Martin Slabbert declara pentru Ziarul Financiar ca nu toate proiectele promise vor fi si construite. "Vedem companii care cumpara optiuni pentru terenuri, anunta planuri mari, care chiar aduc buldozere pe teren doar pentru a putea strânge fonduri si pentru a demara proiectul. Dar nu toate proiectele vor fi construite. Noi ne concentram pe calitate, pentru ca suntem jucatori pe termen lung", a declarat, potrivit Ziarul Financiar, Martin Slabbert. Astfel, Martin Slabbert recunoaste implicit si faptul ca proiectul Silk District, de pe Calea Chisinaului, din Iasi, ar putea sa nu mai fie construit.

Vezi si: Martin Slabbert de la Prime Kapital recunoaste ca ar putea renunta la proiectul Silk District: "Nu toate proiectele anuntate vor fi si construite"

Vanzare nefinalizata si planse facute pe genunchi

Proiectul Silk District este incert si din cauza litigiilor. Vanzarea dintre Teba Iasi Industry SA si Prime Kapital este blocata de un proces aflat pe rolul Judecatoriei Iasi. Fostul chirias, Ispal SRL, a contestat calitatea de proprietar a societatii Teba pe suprafata de aproape 10 hectare. In intampinare s-a explicat ca nu s-au respectat pasii de privatizare a fostei fabrici de matase, personalul a fost concediat, situatie in care activele raman in proprietatea Statului.
Dupa mai multe amanari, magistratii de la Judecatoria Iasi s-au pronuntat in speta in care SC ISPAL a contestat in instanta vanzarea terenului de la Teba Iasi Industry catre Prime Kapital. Judecatorii ieseni au declinat cauza catre Curtea de Apel, unde judecata va urma sa inceapa cel mai devreme in luna octombrie a acestui an. "Admite exceptia necompetentei materiale a Judecatoriei Iasi. Declina competenta de solutionare a cererii formulate de reclamanta SC ISPAL SRL in contradictoriu cu paratii SC TEBA IASI INDUSTRY SRL, MUNICIPIUL IASI si MINISTERUL ECONOMIEI, in favoarea Curtii de Apel Iasi. Fara cale de atac. Pronuntata in sedinta publica, azi, 03.07.2019, prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei. Document: Hotarâre 8025/2019  03.07.2019", se arata in dispozitivul hotararii Judecatoriei Iasi. Primul termen al procesului va fi programat dupa vacanta de vara, cel mai probabil in luna octombrie. Procesul va dura cativa ani, timp in care Primaria nu poate da autorizatie de demolare si nici de constructie pentru Silk District.

Vezi si: EXCLUSIV! Silk District, afacerea de sute de milioane de euro, a PICAT! Proiectul a fost retras pe ultima suta de metri din cauza neregulilor! Sunt probleme mari cu vanzarea

Si primarul Mihai Chirica a intervenit, declarand ca municipalitatea va cere terenul daca judecatorii vor stabili ca acesta nu poate fi in proprietatea Teba. Prime Kapital a anuntat cu surle si trambite ca va construi un complex modern. In schimb, dau dovada de amatorism. In dosarul depus la primarie lipsesc majoritatea avizelor eliberate de institutiile abilitate. Initial, au propus un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) ce arata doar un regim de inaltime, fara alte detalii. Primaria a retras proiectul din consultarea publica, pana s-au facut modificarile cerute. Cei de la Prime Kapital au anuntat ca vor aloca o suprafata de spatii verzi de 35.000 metri patrati, adica aproape o treime din suprafata totala. Dar, in PUZ, procentul dedicat spatiilor verzi este doar de 15 la suta. O alta problema nelamurita se refera la modul in care se va face circulatia in zona. In afara de Calea Chisinaului, in vecinatatea terenului strazile sunt foarte inguste. Un grad maxim de ocupare a birourilor si a locuintelor conduce la inregistrarea unui numar foarte mare masini. Prime Kapital a facut si o cerere pentru demolarea tuturor cladirilor aflate pe terenul mentionat. Acelasi PUZ arata ca vor fi construite 21 de cladiri pornind de la un regim de inaltime P+2, pana la P+ 25, cu trei niveluri la subsol, cu destinatia de parcari.

Proiectul Silk District este operat, la Iasi, de societatea comerciala Prime Kapital, membra a Fondului de Investitii MAS REAL ESTATE INC (MASPLC), din care mai fac parte firmele:

Absa Asset Management Pty Ltd (Investment Management)
The Vanguard Group Inc.
Stanlib Asset Management (Pty) Ltd
Saniam Investment Management (Pty) Ltd
Investec Asset Management (Pty) Ltd
Alexander Forbes Investments Ltd
Stanlib Multi-Manager Ltd
Prudential Investment Managers (South Africa) Pty Ltd
Momentum Asset Management Pty Ltd
Old Mutual Investment Group (Pty) Ltd.

Conducerea fondului este asigurata de:

Malcolm Levy
Ronald Spencer
Karen Tiplady
Paul Osbourn
Jaco Jansen
Jonathan Knight
Pierre Goosen
Glynnis Carthy
Werner Alberts
Melt Hamman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *