Haiti a cerut trimiterea de trupe străine în țară pentru a proteja infrastructura cheie după asasinarea președintelui Jovenel Moïse.
Cererea a fost trimisă de guvern către SUA și ONU, dar SUA declară că nu intenționează să ofere asistență militară „în acest moment”. Poliția haitiană a declarat anterior că un grup de 28 de mercenari străini l-au ucis pe președinte miercuri.
După o luptă cu armele în capitala Port-au-Prince, 17 dintre ei au fost reținuți. O parte din grup, despre care Haiti spune că a inclus soldați columbieni ieșiți din serviciu, au fost reținuți la casa pe care o foloseau, alții după ce au intrat în complexul diplomatic din Taiwan, a spus poliția.
Trei suspecți au fost uciși de poliție, iar alți opt sunt încă căutați
Deși SUA nu vor oferi trupe, au declarat vineri că vor trimite oficialii FBI și ai Departamentului Securității Interne în Haiti pentru a ajuta la anchetă. Consiliul de Securitate al ONU ar trebui să aprobe orice plan de trimitere a trupelor internaționale în Haiti sub auspiciile ONU.
Uciderea a declanșat unele tulburări civile în Haiti, cea mai săracă națiune din America. O stare de urgență rămâne în vigoare în toată țara și nu este clar cine este responsabilul efectiv al guvernului țării.
Arme de foc și numerar
Sângeroși și învineți, suspecți arestați au fost arătați presei joi, împreună cu o serie de arme confiscate. Încă nu este clar cine a organizat atacul și cu ce motiv.
Atacul a avut loc în primele ore ale zilei de 7 iulie, când bărbații înarmați au pătruns în casa președintelui, împușcându-l mortal și rănindu-și soția. Potrivit autorităților, domnul Moïse, în vârstă de 53 de ani, a fost găsit întins pe spate, cu 12 răni de glonț și un ochi înțepenit.
Martine Moïse, în vârstă de 47 de ani, a fost grav rănită și se află într-o stare stabilă după ce a fost transportată în Florida pentru tratament.
Poliția a declarat că echipa de asasini a inclus în principal columbieni, împreună cu doi haitiano-americani.
În posesia suspectilor s-au găsit arme de foc, seturi de bancnote în dolari SUA, carnetul personal de cecuri al președintelui și serverul care deținea înregistrările camerelor de supraveghere de la casa sa, a relatat ziarul Le Nouvelliste.
Civilii nervoși s-au alăturat căutării asasinilor și au ajutat polițiștii să-i găsească pe unii care se ascundeau în tufișuri. Mulțimea a dat foc la trei dintre mașinile suspectilor și a distrus dovezile.