Prima pagină » Radio » Actualitate » Haine sănătoase versus haine toxice. Ce materiale trebuie să alegi pentru a te îmbrăca
Haine sănătoase versus haine toxice. Ce materiale trebuie să alegi pentru a te îmbrăca

Haine sănătoase versus haine toxice. Ce materiale trebuie să alegi pentru a te îmbrăca

24 aug. 2020, 08:42,
în Radio

Haine sănătoase versus haine toxice. Foarte multă lume adoră să se îmbrace la modă însă nu toate articolele vestimentare ne fac bine. Unele materiale textile, chiar dacă arată bine, ne pot dăuna sănătății. Așadar, ar trebui să știm ce materiale textile ne fac bine, dar și care sunt cele de evitat. Iar acest lucru este esențial în privința hainelor pentru copii.

Multe dintre hainele noastre preferate sunt, din păcate, realizate din materiale sintetice. Acestea, chiar dacă arată bine şi sunt confortabile, nu sunt sănătoase pentru pielea ta! Din cauza purtării lor se produce transpiraţie urât mirositoare, dar și erupţii cutanate. De asemenea, putem avea stări de greaţa precum și alte complicaţii.

Haine sănătoase versus haine toxice

În cele ce urmează vă prezentăm o listă cu materiale textile pe care ar trebui să le eviţi. De asemenea, vă recomandăm și ce materiale sunt sănătoase și ar fi bine să le porți.

Țesături toxice pentru piele

Poliesterul este unul dintre cele mai populare şi mai utilizate ţesături sintetice. Chiar dacă este confecţionat în amestec cu componente naturale, cum ar fi bumbacul, efectul său poate fi dăunător. Creşterea temperaturii corpului duce la eliberarea substanţelor chimice din acest material care sunt, mai târziu, absorbite de pielea ta. Acest lucru poate provoca erupţii cutanate, mâncărime, roşeaţă, eczeme şi dermatite.

Raionul (vâscoză). Raionul este o fibră din celuloză care este transformată chimic din pulpa de lemn. Purtarea hainelor pe bază de raion este nesănătoasă. Ţesătura poate elibera substanţe toxice care pot provoca greaţă, dureri de cap, vărsături, dureri în piept sau musciulare şi insomnie. De asemenea, producţia vâscozei este puternic poluantă.

Nailonul. Şosete, lenjerie şi multe alte articole de îmbrăcăminte sunt confecţionate din nailon. Materialul este durabil şi nu necesită costuri mari la fabricare, motiv pentru care a devenit popular. Din păcate, nailonul nu este sănătos purtat direct pe piele. Acest sintetic nu absoarbe transpiraţia, ceea ce poate provoca miros neplăcut şi infecţii ale pielii.

Acril. Ţesăturile acrilice sunt fabricate din acrilonitril, un produs cu proprietăţi cancerigene şi mutagene. Expunerea la această substanţă poate provoca dureri de cap, greaţă, ameţeli, dificultăţi de respiraţie. Practic, prin purtarea hainelor acrilice rişti să absorbi o parte din substanţa toxică în piele.

Spandex, lycra sau elastan. Aceste tip de ţesături sunt folosite mai ales pentru hainele mulate (sutiene sport, jambiere, tricouri, colanţi, bikini etc.). Ca şi alte ţesături sintetice, acestea sunt fabricate din substanţe chimice nocive, precum poliuretanul, care este cancerigen. Contactul prelungit cu aceste ţesături poate provoca dermatite.

Haine sănătoase versus haine toxice. Cu ce ar trebui să te îmbraci

Bumbacul. Prin acest material natural, pielea respira în voie. De asemenea, bumbacul absoarbe transpiraţia, protejează împotriva căldurii şi a frigului, este hipoalergenic (nu dezvolţi alergii) și este foarte rezistent.

Lâna merino reglează temperatura şi umiditatea la nivelul pielii. Nu se lărgeşte în timp, fiind, în acelaşi timp, moale şi uşor. Totodată, oferă protecţie împotriva radiaţiilor UV!

Caşmirul e un material foarte preţios şi valoros. Oferă o senzaţie plăcută pe piele şi nici nu conţine substanţe chimice.

Cânepa este binecunoscută pentru rezistenţa şi durabilitatea să. Este cel mai bun material natural când vine vorba de menţinerea formei. De asemenea, cu cât porţi cânepa mai mult, cu atât devine mai moale.

Mătasea este moale şi plăcută, fiind şi foare sănătoasă. Poate încetini îmbătrânirea, ajuta împotriva eczemelor şi a astmului, poate avea efect antifungic, ajuta la evitarea alergiilor şi îmbunătăţeşte somnul!

Alte alternative

Bambusul este o alternativă mai nouă la ţesăturile naturale tradiţionale. Textilele din bambus sunt la fel de moi şi de mătăsoase ca alte ţesături naturale, fiind şi hipoalergenice. De asemenea, sunt termoreglante, iar pielea va respira uşor prin ele. În plus, hainele pe bază de bambus absorb umiditatea pielii chiar mai bine decât bumbacul şi te vor proteja de razele UV. Un aspect praticular ar fi acela ca hainele din aceste material sunt biodegradabile.

Și inul este foarte confortabil, uşor de îngrijit şi potrivit în orice anotimp. Ca şi alte textile naturale, are proprietăţi hipoalergenice şi permite pielii să respire în mod adecvat.

Haine sănătoase versus haine toxice. Astfel, atât timp cât cunoaștem aceste lucruri și ne conformăm, putem evita unele probleme de sănătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`