După validarea listelor de candidați PNL, Ludovic Orban a spus că doar doi miniștri nu vor candida la alegerile parlamentare din decembrie. Aceștia sunt Marcel Boloș, „liberal dar și preot misionar, preferă să slujească” și ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu – „care este diplomat, nici nu am discutat”.
În rest, pe listele PNL se regăsește majoritatea miniștrilor.
Guvernul se pregătește de campania electorală
Pe primul loc, la Senat în Dolj, va candida ministrul Apărării Nicolae Ciucă, devenit membru PNL. La Camera Deputaților, în Dolj, va candida ministrul Tineretului şi Sportului Ionuţ Stroe, ministrul Dezvoltării Ionel Ştefan este pe locul 1 la Camera Deputaţilor, la Vrancea, unde candidează şi şeful Cancelariei, Ionel Dancă, conform lui Ludovic Orban.
De asemenea, premierul României a mai menționat că ministrul Muncii Violeta Alexandru candidează în Bucureşti, la Cameră, iar cel de Finanţe, Florin Câţu este pe primul loc la Senat, tot în Bucureşti.
Tot la București, candidează atât ministrul Educaţiei Monica Anisiei, cât și secretarul general al Guvernului Antonel Tănase.
Adrian Streinu Cercel, candidat PSD la alegerile parlamentare în mod oficial
Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerului Institutului Național de Boli Infecțioase “Matei Balș”, candidează din partea PSD la alegerile parlamentare. Anunțul a fost făcut duminică, 18 octombrie, de către liderul social-democrat Marcel Ciolacu. Streinu-Cercel va candida în București.
„Deciziile Guvernului se iau in functie de sondaje. Prioritatea Guvernului sunt alegerile, nu sanatatea romanilor. Doresc sa ii multumesc azi dlui Streinu-Cercel pentru ca a raspuns la invitatia mea si a dnei Gabriela Firea de a se alatura noilor specialisti care vor face parte din viitorul Parlament”, a spus Marcel Ciolacu.
„Sistemul de sanatate trebuie modificat. De la Institut nu pot face asta, din Parlament da”, a spus Adrian Streinu-Cercel.
Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a fost deja cooptat de PSD pentru parlamentare și va fi, cel mai probabil, cap de listă la Camera Deputatilor în București.
Cum a reacționat Adrian Streinu-Cercel
După ce a fot introdus pe lista de la alegerile parlamentare din 2020, medicul Adrian Streinu-Cercel a avut următoarea reacție:
„Am acceptat invitația dvs. de a participa în Senatul României pe probleme de politici de sănătate. Din păcate, în momentul de față, cu toții trecem printr-o criză majora în sănătate, la nivel planetar, nu numai la nivelul României. În acest context, specialiștii cred că nu trebuie să fie numai la nivelul spitalelor, dar și acolo unde se fac legile care se vor aplica la nivelul unităților spitalicești. Sisteme de sănătate nu mai seamănă absolut deloc. Nimic cu nimic nu mai seamănă. Niciun spital nu mai seamnă cu un spital adevărat, va trebui să recreionăm aceste siteme sanitare, inclusiv sistemul românesc și din păcate, de la nivelul Institutului nu pit face acest lucru!
Dar de la nivelul Parlamentului am convingerea că pot să fac acest lucru și o voi face cu toti dragul pentru români”, a declarat Streinu – Cercel.
Fiind întrebat dacă are în calcul să-și dea demisia de la conducerea Institutului Matei Balș, Adrian Streinu – Cercel a răspuns:
„Nu consider că este normal să demisionez din funcția de la Matei Balș, întru-cât acolo sunt pacienți internați și care au nevoie de suportul meu ca specialist în boli infecțioase! În momentul în care voi deveni membru al Parlamentului României, evident că voi părăsi această funcție!”.
„Dar domnul Orban nu e candidat la Parlament?! Trebuie să demisioneze din funcția de premier?!”, a intervenit Marcel Ciolacu.