Prima pagină » Business în România » Guvernul s-a împrumutat în doar 4 luni cu încă 1 miliard de euro! Datoria publică a depășit jumătate din PIB
Guvernul s-a împrumutat în doar 4 luni cu încă 1 miliard de euro! Datoria publică a depășit jumătate din PIB

Guvernul s-a împrumutat în doar 4 luni cu încă 1 miliard de euro! Datoria publică a depășit jumătate din PIB

14 iun. 2024, 13:13, 2 ,
BZI.ro, în Business în România

Guvernul se împrumută într-un ritm alert, iar în doar 4 luni datoria publică a crescut cu aproximativ 1 miliard de euro depășind jumătate din PIB.

Asta în contextul în care situația economică din România este precară, o altă statistică arătând că în primele 4 luni au fost închise peste 16.000 de firme, ceea ce reprezintă un record al ultimilor ani.

Guvernul s-a împrumut cu 1 miliard de euro în doar 4 luni, datoria publică fiind mai mare de jumătate din PIB

Datoria externă totală (atât publică, cât și privată) a crescut de la 127,5 miliarde de euro în decembrie anul trecut la 124 de miliarde de euro în aprilie, conform datelor publicate ieri de BNR.

Această datorie se manifestă astfel: companiile străine împrumută sucursalele lor din România, care rambursează împrumuturile la termenele stabilite. De asemenea, statul procedează în același mod, deoarece nu poate să nu ramburseze un credit ajuns la scadență fără a-și afecta reputația și a suferi consecințele. Astfel, statul, care nu are surse mari de venit în afară de impozite, continuă să acumuleze datorii. În prezent, datoria publică (externă și internă) este de 52% din PIB.

Ce ar trebui analizat mai atent este că datoria publică, indiferent de natura ei, a crescut de la 35,1% din PIB în 2019 la 52,4% din PIB în februarie 2024, o creștere de 17,3 puncte procentuale în doar cinci ani (468 miliarde de lei, 93 miliarde de euro). Nu procentul datoriei din PIB este îngrijorător, ci ritmul de creștere al acesteia. Dacă datele BNR arată o situație aparent mai bună, este pentru că firmele private s-au împrumutat mai puțin sau au rambursat mai mult din datorii. Astfel, datoria externă totală a României (publică și privată) a crescut în perioada ianuarie-aprilie 2024 cu 1,8 miliarde euro față de nivelul de la 31 decembrie 2023, ajungând la 171,8 miliarde euro.

Această creștere se explică prin scăderea datoriilor private și creșterea datoriei publice cu aproape 5 miliarde euro. Datoria externă a administrației publice a atins 81,8 miliarde euro, cu 4,89 miliarde euro mai mult decât în decembrie trecut.

Zeci de mii de firme au fost închise în 4 luni

Un semnal puternic dinspre zona economică este cea a închiderii a zeci de mii de firme în doar 4 luni. Vorbim despre un nou record pentru că datele arată că în primele 4 luni au fost închise 16.000 de firme, comparativ cu 13.000 în aceeași perioadă din 2023.

Conform unei analize realizate de Sierra Quadrant, numărul firmelor care și-au încetat activitatea în primele patru luni ale anului 2024 a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani. Peste 16.000 de companii au dispărut din economia românească, cu 3.000 mai multe decât în aceeași perioadă a anului anterior.

Acest fenomen reflectă dificultățile majore cu care se confruntă sectorul privat din România. Creșterea inflației, taxele mai mari și reducerea consumului au afectat puternic numeroase sectoare, inclusiv comerțul, serviciile, construcțiile, industria prelucrătoare și transporturile.

Experții subliniază că multe dintre firmele dizolvate sunt cunoscute drept „firme zombie”, cu capitaluri negative și incapabile să se adapteze la condițiile economice actuale. Totuși, dificultățile nu se limitează doar la aceste companii.

Un sondaj realizat de Sierra Quadrant la sfârșitul anului 2023 a arătat că 62% dintre investitori au planificat pentru 2024 restructurarea și optimizarea operațiunilor financiare.

Aceste măsuri sunt o reacție la mediul economic dificil din România, caracterizat de creșterea taxelor, scăderea vânzărilor, blocajele financiare și creșterea costurilor operaționale. Creșterea taxelor a fost indicată de 67% dintre respondenți că principală preocupare, urmată de scăderea vânzărilor (43%), accentuarea blocajelor financiare (41%) și creșterea costurilor operaționale (38%). Așadar, într-un context atât de dificil, datoria publică a României a crescut în doar 4 luni cu 1 miliard de euro. Guvernul ar trebui să ia măsuri corecte, coerente pentru a mai putea salva ceva din această țară.

 

 

 

 

Comentarii
  • Ce conteaza? Sa-i ajutam pe ucraineni cu tot ce putem.

  • Sa ajutam tara noastra Ucraina si poporul nostru ucrainean si sa-l ajutam pe mujahannus sa intre pe la krul vacii pe undeva, nu conteaza ca Romania va intra in faliment si va fi scoasa la vanzare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *