În şedinţa de vineri, 11 noiembrie 2022, guvernul va aproba n proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se vor institui măsuri temporare care vor limita veniturile obţinute de producătorii de energie electrică, prin introducerea unui mecanism de achiziţie centralizată.
Achizitorul unic este societatea Operatorul pieţei de energie electrică şi de gaze naturale OPCOM SA. Totodată, se va discuta şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
Mecanism de achiziţie centralizată de energie electrică, aprobat în Guvern
Potrivit proiectului, tranzacţiile de energie electrică se aplică „producătorilor ale căror capacităţi de producere totalizează o putere instalată mai mare sau egală cu 10 MW, cu excepţia producătorilor de energie electrică din surse regenerabile de energie, pentru tehnologiile şi puterea instalată prevăzute la art 3. alin (1) din Legea nr. 220/2008, pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, cu modificările şi completările ulterioare, a capacităţilor de producere a energiei electrice intrate în funcţiune după data intrării în vigoare a prezenţei ordonanţe de urgenţă, precum şi producătorilor cu capacităţi de producere de energie electrică şi termică în cogenerare care livrează energie termică în SACET.
O astfel de tranzacţie se aplică şi „furnizorilor de energie electrică care au contracte încheiate cu clienţi finali, operatorului de transport şi de sistem energie electrică şi operatorilor de distribuţie energie electrică, pentru acoperirea consumului propriu tehnologic al reţelelor exploatate de aceştia”.
Pentru a se desfăşura mecanismul de achiziţie centralizată, participanţii la piaţa vor avea obligația să transmită către OPCOM situaţiile privind prognozele de consum anuale, pe luni, în vederea considerării acestora în procedurile de achiziţie organizate de OPCOM.
„OPCOM organizează o procedură anuală de achiziţie, în luna decembrie a anului precedent anului de aplicare, pe baza datelor validate transmise de către ANRE, şi câte o procedură de achiziţie lunară, care are ca scop suplimentarea cantităţilor de energie electrică vândute/cumpărate lunar în cadrul procedurii anuale. Cantităţile de energie electrică anuale şi lunare rezultate în urma mecanismului de achiziţie centralizată constituie obligaţii ferme ale participanţilor la piaţă cărora li se aplică prevederile prezentului act normativ”, potrivit proiectului.
3 miliarde de dolari pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă
Vă aducem aminte că pe 9 noiembrie 2022, preşedintele Klaus Iohannis a participat la evenimentul de înmânare a celor două scrisori de intenţie cu privire la împrumutul de 3 miliarde de dolari din partea US Exim Bank pentru Unităţile 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă. Evenimentul a avut loc în cadrul Conferinţei a Părţilor Convergenției Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27), la Egipt.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a menţionat că securitatea energetică este un obiectiv important de pe agenda guvernamentală.
„Avem nevoie de securitate energetică, dar securitatea energetică este posibilă numai prin disponibilitate energetică şi noi, în România, avem o ambiţie şi aceasta este importantă pentru români, pentru mediul de afaceri şi pentru regiune pentru că aceasta este o nouă abordare care ne va asigura că avem suficientă energie, va demonstra că suntem independenţi energetic şi va arăta cum să atingem tranziţia verde pentru că innovarea şi energia nucleară vor face posibilă înlocuirea combustibililor fosili”, a declarat şeful statului.
În acelaşi sens în iulie 2022, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a avut o vizită în SUA. În cadrul vizitei de lucru din SUA, printre priorităţile ministrului de Energie a fost dezvoltarea programului nuclear civil şi întărirea parteneriatului strategic în domeniul energiei.
Pe lângă aprobabrea unui mecanism de achiziţie centralizată de energie electrică, guvernul va analiza şi un memorandum privind înfiinţarea Comitetului Român pentru Inteligenţă Artificială şi a Unor Iniţiative privind Domeniul Inteligenţei Artificiale în România.