Prima pagină » Actualitate » Guvernul României ar putea impune prezența certificatului digital pentru participarea la orice eveniment
Guvernul României ar putea impune prezența certificatului digital pentru participarea la orice eveniment

Guvernul României ar putea impune prezența certificatului digital pentru participarea la orice eveniment

14 sept. 2021, 11:37,
Roxana Butuc în Actualitate

Având în vedere scenariul din 2020, unde toate evenimentele, indiferent de dimensiune sau de activitate au fost interzise, Guvernul ia în calcul ca în viitorul apropiat să urmeze exemplul celorlalte țări europene și să impună prezentare certificatului digital pentru participarea la orice activitate ce presupune un flux mare de oameni.

Această măsură are în vedere protejarea evenimentelor, asigurându-se atât desfășurarea lor dar mai ales protejarea cetățenilor

Guvernul poate impune certificatul digital pentru evenimente dacă numărul infectărilor crește

Guvernul ia în calcul condiționarea românilor în valul patru cu posibilitatea de a participa la evenimente doar dacă aceștia dețin certificat digital de vaccinare. Această măsura se va lua în considerare dacă numărul infectărilor va crește în perioada următoare.

Acest certificat s-ar putea transforma în principalul bilet de acces pentru majoritatea evenimentelor. Principalele evenimente vizate sunt nunțile, botezurile, evenimentelor culturale, cele sportive. Mai mult decât atât, acest certificat s-ar putea impune și dacă românii vor să intre în sălile de sport fie prin prezentarea unui test PCR negativ, dovada că am fost vaccinați sau că am trecut prin boală în ultimele șase luni. Oricare dintre variante fiind acceptată în dreptul sălilor de sport.

Certificatul digital, soluția Guvernului pentru economia României

Autoritățile urmăresc atent felul în care evoluează datele statistice în ceea ce privește pandemia. Astfel că o măsură cum e cea a certificatului digital, aceasta va putea fi adoptată și în cazul în care cetățenii vor dori să viziteze muzeele, să participe la spectacolele de teatru, să meargă la film și chiar să intre în centrele comerciale.

În momentul de față nu s-a luat o decizie definitivă în acest sens. Se așteaptă ca felul în care evoluează pandemia să decidă dacă această măsură va fi cu adevărat impusă sau nu.

De asemenea, se are în vedere faptul ca certificatul digital să fie impus doar în localitățile unde rata de incidență va depăși 3 la mia de locuitori. Luând în considerare legislația în vigoare din România care prevede interzicerea oricărui tip de eveniment. Astfel că decizia certificatului este gândită ca această măsură să înlocuiască scenariul roșu.

Interesul autorităților este acela de a găsi cea mai bună soluție pentru a se îndepărta riscul ca economia României să fie din noul blocată așa cum a fost în anul 2020.

Certificatul digital în România

În România, certificatul digital a intrat în vigoare de la 1 iulie. Vicepreședintele CNCAV  Andrei Baciu, a declarat faptul că certificatul digital permite o abordare unitară la nivel european.

”Pentru a avea o abordare uniformă la nivel european (…) s-a creat acest certificat digital european privind COVID. Va facilita călătoriile între state, pentru a limita timpul de aşteptare la punctele vamale. Pe de altă parte, trebuie să ne asigurăm că toate dovezile pe care le prezentăm sunt veridice. Este esenţială autenticitatea. Noi vom folosi în România modelul prezentat de Comisia Europeană – cu cod QR, care va garanta veridicitatea”, a mai precizat Baciu.

Cei care doresc să intre în posesia certificatului pentru a călători o pot face de platforma oficială  https://certificat-covid.gov.ro. Românii au de urmat 10 pași simpli pentru a putea obține certificatul digital.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *