Executivul a depus o sesizare la Curtea Constituțională a României în ceea ce privește moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR, în care se acuză că nu au fost respectate procedurile cu privire la semnăturile și înștiințarea Cabinetului în ziua depunerii documentului în Parlament. Documentul poate fi consultat integral AICI!
„Premisa esențială care face imposibilă împiedicarea prezentării și refuzul de a dezbate o moțiune de cenzură este însăși constituționalitatea inițierii, depunerii și comunicării moțiunii de cenzură. (…) Solicităm instanței de contencios constituțional să constate existența unui conflict juridic de natură constituțională între Parlamentul României, pe de o parte, și Guvernul României, pe de altă parte, născut din încălcarea dispozițiilor constituționale cu privire la modul în care a fost inițiată și depusă moțiunea de cenzură, respectiv din încălcarea dispozițiilor constituționale cu privire la modul în care moțiunea de cenzură inițiată și depusă contrar Constituției a fost comunicată ulterior Guvernului”, potrivit sesizării.
Cerința Guvernului la CCR
Cabinetul României cere Curții Constituționale să constate existența unui conflict juridic de natură constituțională între Parlamentul României, pe de o parte, și Guvernul României, pe de altă parte, care s-a născut din încălcarea dispozițiilor constituționale cu privire la modul în care a fost inițiată și depusă moțiunea de cenzură. De asemenea, și din încălcarea dispozițiilor constituționale referitoare la modul în care moțiunea de cenzură inițiată și depusă contrar Constituției a fost comunicată mai apoi Guvernului.
„Astfel, Parlamentul României prin Președintele Camerei Deputaților a încălcat dispozițiile constituționale cu privire la obligația comunicării moțiunii de cenzură către Guvern în aceeași zi cu depunerea acesteia, în speță în data de 3 septembrie 2021. De asemenea, Parlamentul României prin Președintele Camerei Deputaților, cu încălcarea Constituției și a prevederilor regulamentare, a comunicat o moțiune de cenzură inițiată și depusă cu nerespectarea condițiilor constituționale privind numărul minim de semnături valide care să reflecte manifestarea de voință a unei pătrimi din numărul parlamentarilor la data inițierii respectivei moțiuni de cenzură”, arată sesizarea Executivului.
Mai mult decât atât, executivul cere CCR să constate că, atât sub aspectul condițiilor de validitate pentru inițierea moțiunii de cenzură, cât și sub cel al obligației comunicării acesteia către Guvern la data depunerii împiedică continuarea derulării procedurii parlamentare prin trecerea la etapele prezentării și dezbaterii moțiunii de cenzură.
Prim-ministrul României, Florin Vasile Cîțu a anunțat, miercuri dimineață, 8 septembrie 2021, că Executivul va sesiza Curtea Constituțională a României în privința moțiunii de cenzură depuse de USR PLUS și AUR, despre care consideră că a fost depusă nelegal.
Reamintim faptul că moțiunea de cenzură va fi citită joi, 9 septembrie 2021, de la ora 16.00, în plenul reunit al Parlamentului.