Prima pagină » Actualitate » Guvernul României a anunţat că toţi foştii preşedinţi vor beneficia de funeralii de stat – VIDEO
Guvernul României a anunţat că toţi foştii preşedinţi vor beneficia de funeralii de stat - VIDEO

Guvernul României a anunţat că toţi foştii preşedinţi vor beneficia de funeralii de stat – VIDEO

11 ian. 2024, 14:50, 6 ,
în Actualitate

Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului României, a anunțat în ce constă OUG privind funeraliile de stat, adoptată joi.

Întrebat ce prevede OUG privind funeraliile de stat, purtătorul de cuvânt al Guvernului României a răspuns:

„Ordonanța menționată de dumneavoastră a fost aprobată. Ea prevede o completare a Legii 2015/2016, privind ceremoniile oficiale în general. Concret, înseamnă că astăzi s-a creat cadrul legal pentru crearea Comitetului de Organizare a Funeraliilor de Stat. Este un ceremonial rezervat actualilor și foștilor șefi de stat. Este cel mai înalt grad de recunoaștere a meritelor unui cetățean român în slujba țării sale și pentru a vedea în ce va consta această coordonare instituțională, în caz de funeralii naționale, va trebui să vină și o altă hotărâre de guvern, care va detalia toată această procedură”.

Întrebat dacă foștii premieri și președinți ai celor două camere ale Parlamentului vor beneficia de funeralii de stat, acesta a răspuns:

„În baza legii menționate, foștii șefi de camere parlamentare și foștii premieri beneficiază (deja) de funeralii cu onoruri militare. Nu se modifică nimic la acest capitol”.

Astfel, Ion Iliescu, Emil Constantinescu sau Traian Băsecu vor avea parte de funeralii de stat.

Prevederile proiectului OG și nota de fundamentare

„ART. I – Legea privind ceremoniile oficiale nr. 215/2016 publicată în Monitorul Oficial nr. 915 din 14.11.2016, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

1. La art.17 se introduc două alineate noi, alin. (3) și alin. (4) cu următorul cuprins:

(3) Pentru desfășurarea funeraliilor de stat se constituie Comitetul de organizare a funeraliilor de stat, structură fără personalitate juridică coordonat de Șeful Cancelariei Prim-Ministrului.

(4) Regulamentul de organizare și funcționare și componența Comitetul de organizare a funeraliilor de stat se aprobă prin Hotărâre a Guvernului.”

Cum arată art. 17 în forma în vigoare:
„(1) Funeraliile de stat sunt ceremonii oficiale organizate de Guvern în cazul decesului Preşedintelui României şi al foştilor şefi de stat ai României.

(2) Funeraliile de stat includ şi onoruri militare.”

Comentarii
  • Nu pot beneficia mai repede de acest”” Tratament” la cat bine au facut acestei Tari! La fel si priministrii de rahat care i-a avut Tara !

  • OUG cu dedicatie ? sa inteleg ca bolsevicul iliescu e pe moarte si si-a asigurat rapid si o inmormintare cu toate onorurile statului ? dupa toate relele facute tarii si poporului roman ?

  • isal gogonică

    Aici intră și președinții de asociații de proprietari?!?

  • Si iohanis tradatorul,criminalul romanilor care a aruncat Romania in prapastie va fi inmormantat cu funeralii de stat,acest nemtalau?

  • In sfarsit , o postare ptr descretit fruntile . Mi-ai facut ziua @ gogonica)))

  • Se pregatesc funeraliile lui iohanis,ce este graba asta? Ce se intampla? mortaciunea va beneficia si de ajutor de inmormantare ? Tradatorului asta nu trebuie sa i se intoneze imnul de stat al Romaniei,spurca sfantul nostru ,,imn national”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`