Prima pagină » National » Guvernul prezintă noile măsuri fiscale pe 1 septembrie. Anunțul lui Ciolacu
Guvernul prezintă noile măsuri fiscale pe 1 septembrie. Anunțul lui Ciolacu

Guvernul prezintă noile măsuri fiscale pe 1 septembrie. Anunțul lui Ciolacu

26 iul. 2024, 19:41,
în National

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că noile măsuri fiscale vor fi prezentate pe 1 septembrie, adăugând că nu se mărește TVA și nici impozitarea muncii. El a mai explicat că nu poți să dai excepții, fiindcă atunci nu mai ai Cod Fiscal. Prim-ministrul a vorbit și despre introducerea de deduceri din impozit pentru meditaţii, spunând că treaba lui de premier nu este să bage oameni la puşcărie sau să angajeze zeci de mii de oameni la ANAF ca să urmărească profesorii dacă plătesc impozite la meditaţii.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, despre măsurile fiscale, că nu poţi să dai excepţii, să spui sunt excepţii pe viaţă, fiindcă atunci nu mai ai Cod Fiscal şi „acest lucru ni l-a spus Comisia, că nu putem trăi într-o lume de excepţii, în funcţie de interesul unui grup de oameni sau o abordare sau o datorie a unui partid sau altul”. Premierul a precizat că pe 1 septembrie vor prezenta aceste măsuri, arătând că nu se măreşte TVA şi nu se măreşte impozitarea muncii.

Premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat despre măsurile fiscale pregătite de Executiv.

Ciolacu spune că nu se mărește TVA și nici impozitarea muncii

„Pe 1 septembrie o să venim şi o să le prezentăm. Nu se măreşte TVA, nu se măreşte impozitarea muncii. Trebuie să înţelegem odată că bugetul statului trebuie direcţionat în zonele în care eşti deficitar, şi acest lucru ni-l arată cifrele şi analizele. Ca să ai aceste analize în timp real îşi trebuie o digitalizare şi să intervii cu astfel de măsuri dar ele să fie cuantificate în timp”, a spus şeful Executivului.

Întrebat ce excepţii ar trebui eliminate, premierul a răspuns: „În principiu toate, cere Comisia. Ce vă spun cu certitudine, medicamentele, alimentele, vor rămâne la 9%”.

Despre creşterea cheltuielilor, şeful Executivului a precizat că sunt cheltuieli de bunuri şi servicii.

„Nu e prima oară, presupun că nu va fi nici ultima oară. Înzestrarea Armatei Române intră la bunuri şi servicii. Au fost cheltuielile majore în primele luni ale anului. Mă bucură că industria de apărare, pentru prima dată, lucrează şi în patru schimburi. Va veni şi acest împrumut de la Congresul SUA, de două miliarde, cumva direcţionat pentru industria de apărare, iarăţi un domeniu pe care încet încet îl acoperim. Lucrurile chiar au intrat într-o anumită dinamică”, a subliniat premierul.

„Părerea mea, sinceră, şi vă pot pune cifre la dispoziţie, niciodată România nu s-a dezvoltat în acest ritm în ultimii 35 de ani”, a mai afirmat Marcel Ciolacu.

Deducerile de impozit pentru meditaţii

Premierul a fost întrebat despre deducerile de impozit pentru meditaţii, el arătând că este în lucru.

„Treaba mea de prim-ministru nu este să bag oameni la puşcărie sau să angajez zeci de mii de oameni la ANAF ca să urmăresc profesorii dacă plătesc impozite la meditaţii. Ştim cu toţii că în România, de 50 de ani se fac meditaţii. Toată lumea îşi duce copilul la meditaţii, şi fiul meu a făcut meditaţii”, a spus premierul.

El a mai spus că este normal „să aibă acces la aceste meditații toată lumea”.

„Ca să închidem această discuţie, este normal să aibă acces la aceste meditaţii toată lumea, şi copiii celor cu venituri mai mici, şi copiii celor cu venituri mai mari. Şi atunci, în funcţie de venit, pentru cei care câştigă mai puţin şi pentru clasa medie, vor fi deduceri din impozit, pentru meditaţii. În momentul în care treci în calculator chitanţa de la meditaţii, ţi se deduce din impozit. Normal că acest impozit dumneavoastră îl calculaţi lunar, el se calculează anual, şi atunci veţi vedea că se strânge o sumă consistentă”, a explicat el.

Marcel Ciolacu a precizat că pragul pentru deducere o să îl discute cu domnul ministru şi cu Banca Mondială.

„Eu am discuţiile cu Banca Mondială în ceea ce priveşte principiile, pe urmă vin specialiştii”, a completat premierul.

El s-a referit şi la digitalizarea ANAF.

„Începe şi ANAF, după mult timp şi după 30 şi ceva de ani de când se ţin cu mâinile de caiete şi creioane şi birouri ca nu cumva să vină digitalizarea şi în continuare să facem controale aleatoriu, după mintea noastră. Asta este, vor ceda şi vor face digitalizarea”, a afirmat Ciolacu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`