Chiar înainte de a fi instalat, noul Guvern pregătește introducerea unor noi taxe pentru români, în timp ce anumite beneficii vor fi eliminate. Această decizie se ia în vederea adunării banilor la bugetul statului.
Printre taxele ce ar putea fi impuse se numără taxa pe pensie, pe primă înmatriculare, pentru cei din domeniul IT și construcții.
Din anul 2022, Guvernul ar putea impune noi taxe
Din cauza problemele pe care Guvernul susține că ar fi vis-a-vis de bugetul statului, aceștia se gândesc rezolvarea acestei situații prin eliminarea unor beneficii și impunerea unor taxe, acestea fiind soluțiile coaliției pentru a aduce bani la buget. Deși Partidul Național Liberal a declarat în nenumărate rânduri că nu vor fi introduse noi taxe, acest lucru pare a fi uitat.
Aceste lucruri vor fi clarificate în perioada următoare, asta după ce joi, 25 noiembrie 2021, România va avea un nou Guvern. Misiunea acestuia va fi nu doar să găsească bani pentru cheltuielile ce trebuiesc suportate pentru finalul anului 2021 ci și să OUG pentru anul 2022, pentru buget.
Care sunt pricipalele taxe ce ar putea fi impuse în România
Principalele taxe pe care românii ar trebui să le suporte din anul 2022 sunt taxa pe pensie, taxa de primă înmatricualre, taxa pe solidaritate și eliminarea beneficiilor.
Taxa pe pensie presupune impozitarea cu 10% a tuturor pensiilor care depășesc 4.000 de lei, banii fiind îndreptați către contribuții la sănătate.Prin această taxă, propunere făcută de noua coaliție privind creșterea cu 10% din pachetul social va fi anulată.
Taxa de primă înamtriculare prevăzută inclusiv în PNRR, are scopul de a descuraja înmatricularea mașinilor care sunt mai vechi de 15 ani, astfel că, parcul auto să poate și înnoit. Aici ar exista două variante prin care românii ar putea fi taxați: fie la prima înmatricualre, fie în funcție de emisiile de dioxid de carbon.
O altă taxă ar fi cea de solidaritate, unde coaliția a propus ca orice companie a cărei cifră de afacere este peste 100 de miliaone de euro să fie impozitate. Și la aceasta există încă discuții, întrucât UDMR nu este de acord ca cei care au un salariu între 2500 și 3000 de lei să plătească și ei această taxă. Argumentul pe care coaliția îl are referitor la această situație este necesitatea investirii a 7% din PIB în vederea creșterii salariilor.
Ce beneficii ar putea fi eliminate
În ceea ce privește eliminarea beneficiilor, cei afectați ar putea fi în special din domeniul construcțiilor și al IT-iștilor, unde impozitul pe venit de care până acum au fost scutiți, ar putea fi reinclus precum și cel al scutirii impozitelor oentru angajați.
În momentul actual, salariul minim de care beneficiază cei din construcții este de 3000 de lei net, care, în momentul actual nu este impozitat. Din această situație, statul pierde aproximativ 614 milioane de euro pe an.
Introducerea taxelor pentru mașile mai vechi de 15 ani a fost propusă încă din iulie 2021. Din cauza parcurilor auto îmbătrânite, Guvernul a venit cu mai multe propuneri, precum și introducere unei taxe, mai exact 900 de lei pe care un proprietar al unei mașini mai bătrâne de 15 ani să îl plătească anual.
Ieșenii au parte de modificări privind taxele și impozitele
Din edițiile anterioare ale Cotidianului „BZI”, amintim faptul că, Consiliul Local va analiza un proiect de hotărâre legat de modificarea taxelor și impozitelor locale pe care ieșenii le vor plăti în anul 2022.
Direcția Generală Economică și Finanțe Publice Locale a stabilit ca sumele pentru 2022 vor fi adaptate ratei inflației, astfel încât, ieșenii vor trebui să plăteascp cu câteva procente mai mult taxele și impozitele locale. Dintre acestea, cele mai afectate sunt taxele pe clădiri.