Prima pagină » Local » Guvernul pregătește o nouă lovitură pentru români! Luptați să nu dispară plata cash. „E o glumă pe care doar niște parlamentari formați la școlile lor de partide ar putea să o propună”
Guvernul pregătește o nouă lovitură pentru români! Luptați să nu dispară plata cash. „E o glumă pe care doar niște parlamentari formați la școlile lor de partide ar putea să o propună”

Guvernul pregătește o nouă lovitură pentru români! Luptați să nu dispară plata cash. „E o glumă pe care doar niște parlamentari formați la școlile lor de partide ar putea să o propună”

12 iun. 2023, 02:00, 2 ,
Sorin Pavelescu în Local

Guvernul pregătește o nouă lovitură pentru români printr-un proiect de lege care este aproape de a fi aprobat. „Legea cash” ar putea fi adoptată, iar acest lucru va însemna că de anul viitor ar putea să dispară plata cu numerar. România nu este pregătită pentru această schimbare, potrivit specialiștilor în economie

Românilor li se pregătește o nouă lovitură! Un proiect de lege denumit „legea cash”, care este foarte aproape de a fi aprobat de Parlament, ar urma să elimine plățile în numerar. Dacă va fi adoptat, actul normativ ar urma să intre în vigoare la 180 de zile de la publicarea lui în Monitorul Oficial.

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii incluziunii financiare este foarte aproape de a primi voturile Parlamentului, după ce a fost avizat de toate comisiile. Proiectul trebuie să primească votul Camerei Deputaților, care este for decizional, pentru a putea fi pus în aplicare. Astfel, dacă legea va fi adoptată, chiar de anul viitor ar putea dispărea plata cu numerar. O situație hilară pentru România, țară care nu este pregătită pentru această schimbare, după cum spun chiar specialiștii în economie din Iași.

Guvernul pregătește o nouă lovitură pentru români prin „legea cash”

Potrivit economistului Dan Chirleșan, conf. univ. dr. în cadrul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor a UAIC Iași, această lege nu va fi aprobată.

„Aș spune că e o glumă (n.r. – referitor la „legea cash”). E o glumă pe care doar niște parlamentari formați la școlile lor de partide ar putea să o propună. În țările cu democrații tradiționale și cu respect față de monedă, credit, bănci, proiecte similare nu au avut succes. Adică interzicerea plăților cash nici măcar în democrații din țările nordice nu a trecut și nu a fost asimilată de către publicul țintă, de către populație. Eu cred că parlamentarii noștri, în lipsa lor de preocupări reale care să răspundă agendei publice, din când în când se apleacă asupra unor năzbâtii și încearcă să copieze lucruri pe care nu le înțeleg. Eu nu cred că va trece legea. Poate o minte cât de cât echilibrată să se gândească că nu vom trece cu toții la tranzacții prin intermediul contului bancar și al instrumentelor electronice”, susține specialistul.

Dan Chirleșan: „Nici măcar jumătate din populația României nu știe ce este contul bancar”

Acesta mai spune că în România sunt persoane care nu știu ce este un cont bancar.

„Nu cădeți în capcana banilor electronici! Aceștia nu sunt monedele virtuale, ci bani pe care BNR îi autorizează doar la 2-3 operatori, să-i pună în piață. De exemplu, Orange sau Vodafone, când emit cartele preplătite, ei de fapt încasează cu bani reali și dau bani electronici. În țările nordice a existat o opoziție atât de mare la propunerea de retragere a cash-ului și utilizare doar a instrumentelor bancare încât guvernele au trebuit să renunțe la aceste proiecte.

În condițiile în care țările nordice au un grad de bancarizare de peste 95 la sută. La noi, gradul e undeva spre 50 la sută. Nici măcar jumătate din populația României nu știe ce este contul bancar, funcțiunea unui cont bancar și instrumentele asociate, cum ar fi cardul sau operațiunea de încasări și plăți fără numerar. Parlamentarii ar trebui să meargă la un curs de monedă și credit”, mai spune economistul Dan Chirleșan.

România aprobă tot ce zice Bruxelles prin politicienii-slugi

În Elveția se dorește ca în Constituția țării să fie trecută ca primă formă de plată cea cash, cu numerar. Când vine vorba de România, tot ce se întâmplă în țara noastră este, de fapt, un sistem controlat. Românii sunt controlați de străini, astfel că tot ce se transmite de la Bruxelles este literă de lege pentru guvernanți, care aplică tot ce li se cere, fără a se consulta în prealabil cu specialiștii din țară, pentru a vedea dacă această trecere de la plata cu cash la cea cu cardul este bună pentru români. Populația se opune acestei schimbări.

Toții politicienii, începând cu președintele țării, Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă, încă prim-ministru al României, Marcel Ciolacu, ce va prelua funcția de prim-ministru în urma rocadei guvernamentale, sunt vânduți străinilor care dau ordine. Prin controlul plății cu numerar se dorește o privare de libertate. Cine câștigă din acest sistem al controlului asupra banilor? Băncile, care vor percepe comisioane pentru orice tranzacție. ANCP (Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor) a sancționat, de curând, mai multe bănci din România.

Legea obligă să se folosească doar plata cu cardul, cu câteva excepții

Potrivit legii care ar putea să interzică plata cu numerar, „plata veniturilor de natură salarială, asimilate salariilor și beneficiilor de asistență socială, se efectuează prin mijloace de plată fără numerar”. Prin excepție, consumatorul vulnerabil din punct de vedere financiar, definit în Legea nr. 258/2017, privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăți, schimbarea conturilor de plăți și accesul la conturile de plăți cu servicii de bază, precum și personalul din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională, poate primi, la cerere, în numerar, drepturile care li se cuvin potrivit prevederilor legale în vigoare. Articolul 4 din Legea 258/2017 prevede următoarele:

„Este consumator vulnerabil din punct de vedere financiar consumatorul al cărui venit lunar nu depășește echivalentul a 60 la sută din câștigul salarial mediu brut pe economie, previzionat în ultima prognoză macroeconomică, respectiv prognoza de toamnă, publicată de către Comisia Națională de Prognoză în anul în curs pentru anul următor, sau al cărui venit din ultimele 6 luni nu depășește echivalentul a 60 la sută din câștigul salarial mediu brut pe economie”.

În ceea ce privește comercianții, aceștia trebuie să pună la dispoziția clienților cel puțin un instrument de plată fără numerar. Asta ar însemna, de exemplu, să se accepte plata cu cardul la POS sau online. Guvernul pregătește o nouă lovitură pentru români, prin politicienii care sunt slugile Europei. Românii să nu se lase păcăliți de guvernanții slabi care vor să facă doar jocurile celor de la Bruxelles și nu sunt în favoarea intereselor cetățenilor.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`