Prima pagină » International » Guvernul polonez a aprobat construirea primelor centrale nucleare

Guvernul polonez a aprobat construirea primelor centrale nucleare

03 nov. 2022, 10:04,
în International

Miercuri, 2 noiembri 2022, guvernul polonez a adoptat o hotărâre care se referă la construirea primelor centrale nucleare. Decizia de construiere a centralelor nucleare a fost aprobată în cadrul unui consiliu de miniştri care a avut loc la Varşovia. Anterior, Polonia a anunțat că va construi un gard ghimpat la graniță cu Rusia.

Centrala nucleară va fi amplasată pe coasta Mării Baltice, în Lubiatowo-Kopalino, în Voievodatul Pomerania, la nord-vest de Gdansk. La momentul actual, centralele electrice pe cărbune satisfac aproximativ 70% din necesarul de electricitate al Poloniei.

Construirea primelor centrale nucleare poloneze

Potrivit premierului polonez Mateusz Morawiecki, contractul pentru construirea centralei nucleare a fost primit de grupul american Westinghouse, în ciuda faptului că au fost mai multe oferte concurente din partea EDF din Franţa şi KHNP din Coreea de Sud.

„Confirmăm că proiectul nostru de energie nucleară va folosi tehnologia fiabilă și sigură a @WECNuclear”, a scris acesta pe Twitter.

Acordul se axează pe un acord din 2020 între Washington şi Varşovia privind utilizarea comercială a energiei nucleare.

„Trebuie să ne bazăm nu numai pe tehnologia dovedită, ci şi pe parteneri validaţi”, a declarat prim-ministrul Mateusz Morawiecki.

Tot pe coasta Mării Baltice ar putea fi construite şi trei reactoare cu apă sub presiune AP1000.

„Aici urmează să fie construite trei reactoare cu apă sub presiune AP1000, primul fiind programat pentru a fi dat în funcţiune începând cu 2033. O a doua centrală nucleară este, de asemenea, programată să fie construită în cadrul unui proiect între o companie coreeană şi firme poloneze”, a spus Morawiecki.

Deocamdată, autorităţile poloneze nu au anunţat nimic despre un al treilea proiect în centrul Poloniei.

Secretarul american al Energiei, Jennifer Granholm, a menţionat ca construirea centralelor nucleare ar consolida relaţia dintre Polonia şi SUA.

„Acesta este un pas uriaș în consolidarea relației noastre cu Polonia pentru generațiile viitoare”, a declarat secretarul american al Energiei, Jennifer Granholm.

Totodată, ea a mai declarat că Polonia a ales Westinghouese „pentru prima parte a proiectului său nuclear de 40 de miliarde de dolari”, fără a preciza valoarea acestei investiții.

Pentru prima dată, construcţia unei centrale nuclearea în Polonia a fost proiectată încă în 1980, de sovietici şi a fost începută în apropiere de Gdansk. Însă, din cauza protestelor, nu a fost finalizată.

Polonia a început construcția unui gard ghimpat la graniță cu Rusia

Vă aducem aminte că Polonia mai are un proiect pe agenda guvernamentală. Polonia a început construcția unui gard ghimpat la graniță cu Rusia. Declaraţia a fost făcută de ministrul Apărări în contextul îngrijorării ca regiunea ar putea deveni un canal pentru migraţia ilegală. Autorităţile sunt preocupate de securitate şi vor să evite o criză similară cu cea din toamnă anului trecut, când mii de migranţi africani şi din Orientul Mijlociu au încercat să treacă graniţa dinspre Belarus. În același sens, la sfârşitul lunii iunie a.c., Polonia a finalizat construcția unui nou zid de frontieră de 200 de kilometri la graniţa cu Belarus.

După ce construirea primelor centrale nucleare a fost aprobată de Consiliul de Miniștri la Varșovia, grupul american Westinghouse va începe procesul de construcție a acestora pe coasta Mării Baltice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *