Guvernul PNL nu va reuşi să trimită tabletele cu internet pentru copiii defavorizaţi în timp util, susţine secretarul de stat Marian Murguleț. Momente incredibile în cadrul unei conferinţe online. Secretarul de stat în cadrul Secretariatului General la Guvernului, deci responsabil în cadrul Guvernului Orban spune că statul nu va putea să trimită tabletele cu internet pentru copii până la redeschiderea şcolilor.
Guvernul PNL nu va reuşi să trimită tabletele cu internet pentru copiii defavorizaţi în timp util
Secretarul de Stat Marian Murguleț susţine că Guvernul nu se va putea să se ţină de promisiunile făcute în legătură cu acordarea elevilor de tablete gratuite cu internet. Acesta considera că cele 250.000 de tablete nu vor ajunge până pe data de 10 septembrie în casele copiilor.
„Datele primite acum câteva zile de colegii de la Ministerul Educaţiei arată că, din totalul de 22.000 de săli de curs sau laboratoare, 74% sunt conectate la internet şi 26% nu. Una dintre soluţii este achiziţia de tablete cu conectivitate pentru 24 de luni. Ştiţi că există o procedură pentru achiziţia a 250.000 de tablete în curs de evaluare. Din perspectiva mea, nu cred că ONAC (Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate – n.r.) a gestionat procedura de achiziţie prea eficient, însă mă bazez că, împreună cu colegii de la ANAP (Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice – n.r.) şi de la Ministerul Educaţiei se va corecta această situaţie”, a arătat oficialul guvernamental.
Secretarul de stat a subliniat faptul că tabletele nu vor ajunge la timp
„Oricum, nu cred, dar nu că nu cred, ci nu vom avea tabletele pe 10 septembrie. Experienţa mea de peste 11 ani în piaţa de IT&C mă îndreptăţeşte să afirm că, aşa cum arată această achiziţie în acest moment, nu vom avea tabletele pe 10 septembrie, aşa cum Guvernul şi-a propus”, a susţinut secretarul de stat.
Copiii se vor obişnui repede cu şcoala online, considera secretarul de stat
În altă ordine de idei, secretarul de stat a afirmat şi faptul că, în această epocă, copiii se vor adapta mai rapid la cursurile online. Ţinând cont că deja trăim într-o epocă în care marea majoritate a acestora deţin sau sunt familiarizaţi cu folosirea unor tehnologii.
„Totuşi, ar trebui să fie făcute cursuri de competenţe digitale şi nu doar pentru copiii din mediul rural, ci şi pentru cei din mediul urban, pentru că nu aş vrea să confundăm scrollatul pe Facebook sau pe alte reţele sociale cu competenţele digitale. De multe ori se face această confuzie şi nu este cel mai bun lucru”, a adăugat Murguleţ.
Prezent la acelaşi eveniment, Jean Badea, consilier în Ministerul Educaţiei, a afirmat că el rămâne optimist cu privire la licitaţia de achiziţie a celor 250.000 de tablete şi speră ca măcar o parte dintre ele să ajungă în şcoli pe 10 septembrie.
Tabletele gratuite se vor da numai unor categorii de elevi
Ministerul Educaţiei a aprobat un draft de lege ce conţin normele de aplicare pentru programul ”Scoala de acasă”. Draftul este semnat printr-un ordin de ministru. Condiţiile pentru că elevii săraci să primească tablete sunt pur şi simplu umilitoare pentru aceştia.
Conform normelor de aplicare ale programului amintit mai sus, elevii care deţin în familie un aparat electronic cu acces la internet nu vor beneficia de tablete gratuie. Acest lucru ar putea aduce o lovitură dura încasata tocmai de cei care ar trebui să aibă acces gratuit la şcoală. În traducere, elevii care au un părinte care deţine un telefon mobil cu conexiune la internet ar putea să nu primească nicio tabletă din partea statului. Este strigător la cer ţinând cont de faptul că poate unul dintre părinţi este plecat la serviciu în timpul în care elevul s-ar afla la scoala online.
Documentul obținut de Edupedu.ro arată că
“începând cu data prezentului ordin se aprobă necesarul de 250.000 de dispozitiv electronice cu conexiune la internet ce se vor achiziționa prin Programul Național Școala de acasă pentru elevii din învățământul primar, gimnazial și secundar, formă de învățământ de zi și cu frecvență (clasa pregătitoare, clasele I-XII, școala profesională) înmatriculați, la început de an școlar, în unități de învățământ preuniversitar de stat; elevii care provin din medii defavorizate; elevii care în familie nu dețin nici un dispozitiv electronic cu conexiune la internet, precum și pentru elevii care nu dețin, în folosință personală, un dispozitiv electronic cu conexiune la internet”.