Prima pagină » Actualitate » Guvernul oferă refugiaților ucraineni drept de muncă și de învățătură, subvenție pentru cazare și pentru masă – VIDEO

Guvernul oferă refugiaților ucraineni drept de muncă și de învățătură, subvenție pentru cazare și pentru masă – VIDEO

07 mart. 2022, 20:16,
în Actualitate

Astăzi, Guvernul României a adoptat mai multe acte normative prin care oferă refugiaților ucraineni drept de muncă și de învățătură, precum și subvenții pentru cazare și masă. În scopul sprijinirii copiilor refugiați din Ucraina, aceștia vor beneficia în școli de aceleași drepturi ca și elevii români.

Potrivit Guvernului, până luni, aproximativ 30.000 de minori au ajuns în România din Ucraina.

„Toți copiii ucraineni aflați pe teritoriul României, inclusiv cei care nu solicită protecție, potrivit legii azilului, vor beneficia de drept la educație în unitățile de învățământ din România, în aceleași condiții cu antepreșcolarii, preșcolarii și elevii români. Acești copii vor avea drept la cazare gratuită în internatele școlare, drept de alocație de hrană, drept de a primi rechizite, îmbrăcăminte, încăllțăminte și manuale”, a anunțat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Dan Carbunaru

Guvernul României a adoptat mai multe acte normative prin care oferă refugiaților ucraineni drept de muncă și de învățătură, precum și subvenții pentru cazare și masă

În ce constă ajutorul pentru elevii și studenții ucraineni

Mai mult decât atât, elevii vor beneficia de examinarea gratuită a stării de sănătate, de vaccinare, dar și de gratuitate pentru toate categoriile de transport prevăzute de lege.

În ceea ce îi privește pe studenții refugiați, Dan Cărbunaru a anunțat că Ministerul Educației va putea aproba un număr suplimentar de locuri în limita a 20% din capacitatea de școlarizare. Această măsură vine în completarea dispozițiilor pe care ministrul Educației le-a anunțat deja încă de la debutul crizei, permitându-le studenților din Ucraina să se înscrie la cursurile din România pentru a avea continuitate la studii.

elevi Ucraina

Ministerul Educației va putea aproba un număr suplimentar de locuri în limita a 20% din capacitatea de școlarizare

Subvenții pentru toți refugiații cazați în spațiile instituțiilor de învățământ

Guvernul a decis ca pentru toți refugiații care vor fi cazați în spațiile instituțiilor de învățământ preuniversitar de stat sau privat să asigure o subvenție de 50 de lei/zi pentru cazare și de 20 lei/persoană/zi pentru masă, timp de 90 de zile.

De asemenea, pentru gestionarea situației copiilor ucraineni neînsoțiti, Guvernul a decis constituirea la nivelul fiecărui județ și, după caz, la nivelul fiecărui sector al municipiului București a unor grupuri operative. Pentru a putea oferi protecție copiilor aflați în astfel de situații critice, Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului pot angaja personal contractual pe durată determinate, care nu poate fi mai mare de 3 ani.

Persoanele refugiate cu dizabilități pot beneficia de servicii sociale de protecție

Totodată, persoanele cu dizabilități însoțite sau neînsoțite, care rămân în România, au posibilitatea să beneficieze, la cerere, de serviciile sociale de protecție prevăzute de lege: locuințe protejate, centre de pregătire pentru viață independent, centre de abilitare și reabilitare, centre de îngrijire și asistență, centre respiro/criză.

De asemenea, Marius Budăi a precizat pe pagina sa de Facebook că persoanele cu dizabilităţi care sosesc din Ucraina vor putea beneficia de protecţie şi tratament în centrele din ţara noastră, prin modificările făcute prin această OUG.

„Contăm pe sprijinul Uniunii Europene pentru a ne ajuta cu decontarea acestor cheltuieli pe care le facem acum din fondul de rezervă”, a scris Marius Budăi pe Facebook.

Cetățenii ucraineni se vor putea încadra în muncă pe teritoriul României

Executivul a mai decis că cetățenii ucraineni vor avea posibilitatea să se încadreze în muncă pe teritoriul României în baza declarației pe propria răspundere, dată angajatorului român.

Prin această declarație ei își asumă că îndeplinesc condiţiile de pregătire profesională şi experienţă în activitate necesare ocupării postului pe care urmează să fie încadrați şi că nu au antecedente penale incompatibile cu activitatea pe care urmează să o desfăşoare pe teritoriul României.

De asemenea, cetățenii proveniți din Ucraina vor avea posibilitatea să se încadreze în muncă fără a fi necesară obținerea, de la misiunile diplomatice ale României în Ucraina, a vizei de ședere în scop de muncă.

Executivul a mai decis că cetățenii ucraineni vor avea posibilitatea să se încadreze în muncă pe teritoriul României în baza declarației pe propria răspundere, dată angajatorului român

Modificări în lege pentru a susține campania de donare

O altă modificare a fost adusă Legii 273/2006 privind finanțele locale și prevede posibilitatea realizării de donații pentru ajutorarea persoanelor afectate de conflictul armat din Ucraina. Sumele donate vor fi gestionate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, care va deschide un cont distinct de disponibil în lei, care nu este purtător de dobândă și nu este supus executării silite.

„Aceste sume reprezentând donaţii în bani se deduc integral din rezultatul fiscal în cazul plătitorilor de impozit pe profit, respectiv se scad integral din baza impozabilă pentru plătitorii de impozit pe venitul microîntreprinderilor. Campania de donare se desfășoară de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, până la data de 31 decembrie 2022”, a informat Guvernul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`