Prima pagină » Actualitate » Guvernul nu renunță la tăieri drastice. Cine scapă de schimbările fiscale?
Guvernul nu renunță la tăieri drastice. Cine scapă de schimbările fiscale?

Guvernul nu renunță la tăieri drastice. Cine scapă de schimbările fiscale?

28 dec. 2024, 22:00, 1 ,
Redacția BZI în Actualitate

Cea mai recentă variantă a proiectului de OUG privind tăierile de fonduri bugetare în 2025, chiar și după negocierile cu sindicatele, prevede plafonări de salarii şi indemnizaţii pentru bugetari şi îngheţarea posturilor de la stat.

Guvernul a renunţat, însă, la intenţia de a diminua indemnizaţia de concediu medical (pentru boli obişnuite, nu cea pentru afecţiuni grave) de la 75% din salariu la 65%, iar reducerea sumelor acordate partidelor politice se va face prin diminuarea cu 25% faţă de suma de anul trecut. De asemena, valoarea voucherelor de vacanţă scade la 800 de lei şi se acordă dacă valoarea pachetului turistic achiziţionat este de cel puţin 1.600 de lei. Nu vor creşte în 2025 unele indemnizaţii, cum sunt cele pentru persoane cu dizabilităţi şi şomaj sau pragul minim al indemnizaţiei pentru creştere copil. Iniţial, Guvernul intenţiona să renunţe complet la voucherele de vacanţă. În 2024, valoarea unui voucher de vacanţă a fost de 1.450 lei.

Principalele prevederi ale proiectului de OUG

Menţinerea salariilor şi pensiilor la nivelul de pe finalul anului 2024:
Salariile, sporurile şi alte beneficii acordate personalului din sectorul public se vor menţine la nivelul din noiembrie 2024.
Pensiile rămân îngheţate, însă ar putea fi majorate ulterior, la adoptarea bugetului pentru anul 2025.

Pensiile speciale şi indemnizaţiile nu vor fi indexate cu rata inflaţiei.

Angajările la stat vor fi îngheţate, cu excepţia posturilor unice, a situaţiilor în care procedurile de organizare de concurs au fost deja iniţiate.

De asemenea, ordonatorii de credite vor putea face angajări pe 15% din posturile vacantate după adoptarea ordonanţei (sistemul de o angajare la şapte plecări).

Alocaţiile pentru copii rămân la nivelul din noiembrie 2024

Indicatorul social de referinţă rămâne în 2025 la nivelul din 2024, astfel că nu se majorează o serie de beneficii care se calculează în funcţie de acest indicator, cum ar fi prima de inserţie subvenţia pentru angajatorii care încadrează tineri cu risc de marginalizare socială valoarea indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului alocaţia lunară de plasament valoarea minimă a indemnizaţiei lunare de acomodare, în cazul adopţiei unui copil indemnizaţia de şomaj pentru absolvenţi indemnizaţia de şomaj indemnizaţiile pentru persoanele cu dizabilităţi venitul minim de incluziune

Limitarea cheltuielilor suplimentare:

Nu se vor acorda premii, bonusuri sau vouchere de vacanţă. Plata sumelor din hotărâri judecătoreşti va fi eşalonată pe mai mulţi ani.

Reorganizare şi reducerea posturilor:

Se suspendă ocuparea posturilor vacante, cu excepţia celor unice.

Obligaţia reducerii cu 25% a numărului instituţiilor/structurilor subordonate.

Mai puţini bani pentru partidele politice:

Subvenţia pentru partidele politice se diminuează cu 25% fata de anul 2024, prevede acum proiectul. Într-o variantă iniţială, suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat urma să coboare de la 0,01%-0,04% din produsul intern brut (în prezent) la cel 0,005%-0,01% din PIB.

Prioritizarea investiţiilor publice:

Crearea unui spaţiu bugetar pentru investiţii şi proiecte finanţate din fonduri europene.

Limitarea creditelor de angajament pentru proiecte noi la 50% din nivelul din 2024.

Impact asupra beneficiarilor de facilităţi:
Reduceri limitate pentru transportul studenţilor şi alte categorii de facilităţi sociale. Astfel, studenţii ar putea primi reducere de 90% pentru transport rutier şi feroviar doar pe ruta dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care se află instituţia de învăţământ.

Guvernul a renunţat la intenţia ca reducerea la transport local în comun şi transportul cu metroul să fie de 50%.
Acordarea tichetelor sociale doar dacă acestea sunt integral decontabile din fonduri externe.

Strategii bugetare şi obiective fiscale:
Se urmăreşte reducerea deficitului bugetar sub 3% din PIB până în 2031.

Ajustarea cheltuielilor publice pentru a susţine traiectoria fiscală asumată.

Măsuri specifice pentru operatorii economici de stat:

Limitarea cheltuielilor salariale la nivelul anului precedent, cu excepţia influenţelor determinate de creşterea salariului minim.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 decembrie 2024
28 decembrie 2024