Prima pagină » Business în România » Guvernul nu a sprijinit sectorul IT din România! Nu există nicio colaborare, susține un expert al Băncii Mondiale

Guvernul nu a sprijinit sectorul IT din România! Nu există nicio colaborare, susține un expert al Băncii Mondiale

14 mai 2024, 12:47,
în Business în România

Într-o lume în care inovația și cercetarea reprezintă cheia succesului economic, România se confruntă cu provocări semnificative în ceea ce privește investițiile în acest domeniu vital. Deși sectorul IT a cunoscut o creștere remarcabilă, ajungând până la 8% din PIB, Guvernul român a rămas în urmă în sprijinirea cercetării și inovației, atrage atenția Łukasz Marć, Economist Senior la Banca Mondială.

În altă ordine de idei trebuie să menționăm faptul că economia din România se confruntă cu o criză fără precedent în special din cauza Guvernului PSD-PNL care, în loc să încurajeze sectorul privat crește taxarea.

Guvernul nu sprijină sectorul IT din România

În discursul său susținut la ANIS Internaţional Summit & Gala Award 2024, Marć subliniază importanța cercetării, dezvoltării și inovării pentru prosperitatea economică a unei țări. El evidențiază faptul că statele cu venituri mari au reușit să atingă acest statut datorită investițiilor constante în aceste domenii.

Deși România a făcut progrese în direcția bună, există încă provocări majore. Marć observă că țara se confruntă cu o colaborare slabă între sectorul privat și sectorul de cercetare, o situație care trebuie remediată urgent. Este esențială stimularea acestor parteneriate pentru a promova inovația și progresul economic, potrivit economica.net.

Marć subliniază că România are un potențial considerabil de a deveni o economie cu venituri mari, dar acest lucru necesită investiții semnificative în stimularea inovației și creșterii productivității. El evidențiază importanța sprijinului guvernamental în promovarea unui ecosistem propice pentru startup-uri și inovație. De asemenea, el sugerează că reducerea birocrației și a reglementărilor care descurajează inovația ar putea fi benefică pentru creșterea economică.

Birocrația din România este una mare în absolut orice sector de activitate. Fiecare cetățean care are de-a face cu instituțiile publice știu că este un calvar în a-și rezolva chiar simple probleme.

România nu și-a atins potențialul pe care-l are

Transformarea digitală este prezentată ca un mijloc esențial pentru creșterea competitivității companiilor pe piață. Marć evidențiază că, în timpul pandemiei de Covid-19, companiile mai digitalizate s-au descurcat mai bine, subliniind importanța adaptării la noile tehnologii pentru a asigura reziliența în fața șocurilor economice.

În ceea ce privește rolul statului, Marć subliniază că acesta are un rol crucial în sprijinirea inovației prin finanțare publică și reglementări favorabile. El evidențiază nevoia de acoperire a riscurilor asociate inovației, precum și promovarea unui mediu propice pentru creșterea companiilor mai productive.

În concluzie, Marć subliniază că există încă mult de făcut în România pentru a-și atinge întregul potențial economic. Investițiile în cercetare, inovare și stimularea antreprenoriatului bazat pe inovație sunt esențiale pentru creșterea economică pe termen lung. Prin colaborarea între sectorul privat, sectorul de cercetare și sprijinul guvernamental, România poate aspira la poziția unei economii cu venituri mari în întregul spectru și în toate regiunile sale. Sunt slabe șanse ca în actuala guvernare să există oameni din PSD și PNL care să-și dorească și să fie capabili de o asemenea poziționare. Ba mai mult, România pare să piardă tren după tren pentru că, într-un calcul la rece, războiul din Ucraina ar fi trebuit să facă din România un pol al investițiilor străine și autohtone. Până la ora aceasta nu putem vorbi despre un sprijin concret al Guvernului pentru sectorul IT, sau oricare sector privat. Asta în timp ce partea bugetară încasează sume consistente de bani din sporuri care au fost majorate.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`