Guvernul va aproba în ședința de vineri majorarea nivelului venitului minim de incluziune, acesta fiind sprijinul financiar acordat de stat în scopul asigurării nivelului de trai minimal, potrivit unui proiect de OUG.
Venitul minim de incluziune se majorează astfel:
de la 260 lei/adult echivalent la 275 lei/adult echivalent în cazul componentei de ajutor de incluziune (actualul ajutor social)
de la 300 lei/adult echivalent la 400 lei/adult echivalent în cazul persoanelor vârstnice
de la 600 lei/adult echivalent la 700 lei/adult echivalent în cazul componentei de ajutor pentru familia cu copii (actuala alocație pentru susținerea familiei)
De asemenea, nivelul veniturilor din muncă deductibile din venitul total al familiei se majorează de la maximum 400 lei la 500 lei.
Se va prelungi acordarea cu 6 luni a venitului minim de incluziune dacă cel puțin o persoană aptă de muncă se angajează cu contract de muncă pentru o perioadă de cel puțin 24 de luni.
Persoanele care aplică pentru ajutoarele sociale vor fi incluse automat la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă, în vederea sprijinirii acestora să se angajeze.
Potrivit Guvernului, vor beneficia de ajutoarele sociale menționate anterior 332.766 de persoane.
Guvernul majorează și salariile bugetarilor
Guvernul urmează să aprobe, prin ordonanţă de urgenţă, majorarea salariilor personalului plătit din fonduri publice. Astfel, prin proiectul de act normativ se propune acordarea, începând cu luna august, a unei pătrimi din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021, notează Agerpres.
Măsura este motivată prin faptul că actuala criză generată de pandemia de COVID-19 a determinat la nivel naţional luarea unor măsuri de natură sanitară şi economică care au generat dezechilibre la nivelul indicatorilor macroeconomici.
„S-ar vulnerabiliza şi mai mult categoriile de persoane vizate de prezenta ordonanţă de urgenţă”
În lipsa unor măsuri concrete şi rapide „s-ar vulnerabiliza şi mai mult categoriile de persoane vizate de prezenta ordonanţă de urgenţă, prin diminuarea puterii de cumpărare, cu impact semnificativ asupra standardelor de viaţă ale populaţiei şi prin amplificarea riscului de sărăcire extremă”.
Printr-o altă ordonanţă de urgenţă, Executivul va reglementa şi unele măsuri temporare privind ocuparea funcţiilor publice prin transfer la cerere.
Inainte de a le da banii, se impune a se reanaliza situatia fiecarui in parte. Cum va explicati ca o parte dintre aceste persoane, au doua-trei masini, lucreaza in strainatate, au case si sute de metrii de pamant si primesc aceste ajutoare. Cum va explicati ca primarii isi dau acordul, probabil contra unor beneficii, ca acestia sa plece in strainatate si nu le opresc ajutoarele pentru aceste perioade? Vad si aud guvernantii si DNA ul aceste probleme??? Sau pentru niste voturi nenorocite pactizeaza cu aceste grupuri?