Prima pagină » Titlurile zilei » Guvernul își bate joc de antreprenorii din Iași care au depus proiecte pe Măsura 2 – capital de lucru! Oamenii de afaceri sunt disperați că nu-și mai pot plăti salariații! „Devenim toți șomeri și emigrăm în străinătate!”
Guvernul își bate joc de antreprenorii din Iași care au depus proiecte pe Măsura 2 - capital de lucru! Oamenii de afaceri sunt disperați că nu-și mai pot plăti salariații!

Guvernul își bate joc de antreprenorii din Iași care au depus proiecte pe Măsura 2 – capital de lucru! Oamenii de afaceri sunt disperați că nu-și mai pot plăti salariații! „Devenim toți șomeri și emigrăm în străinătate!”

21 dec. 2020, 02:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Antreprenorii din Iași așteaptă cu sufletul la gură banii de la stat pe Măsura 2 – capital de lucru și cer disperați autorităților să facă demersurile necesare, altfel mii de angajați sunt în pericol. Din cele 746 de firme din Iași, care au aplicat în Măsura 2, au obținut banii de la stat doar un sfert, iar jumătate dintre aceștia încă așteaptă răspunsurile de la Ministerul Economiei și de la bănci

Antreprenorii din Iași care au solicitat peste 22 de milioane de euro în Măsura 2 au ajuns la disperare după ce, la o lună de la finalizarea înscrierilor, firmele așteaptă banii în conturi. Doar câteva sute din companiile din Iași au primit banii necesari continuării activității și pentru plata salariilor angajaților. Cei mai mulți antreprenori consideră că statul se mișcă în ritmul melcului și totul este o bătaie de joc la adresa lor, dar și un abuz din partea celor care ar trebui să îi ajute acum, când au nevoie urgentă de bani. Aceștia spun că fie nu au primit răspunsurile de la Ministerul Economiei și de la bănci, fie au primit răspunsurile, dar nu și banii sau, dacă i-au primit, nu îi pot folosi timp de 180 de zile. Indiferent de situație, antreprenorii trag un semnal de alarmă cu privire la situația incertă care îi afectează în mod direct.

Antreprenorii din Iași se tem că nu vor mai putea să-și mai plătească angajații în următoarea perioadă dacă nu primesc mai repede banii pe Măsura 2

Unul dintre antreprenorii din Iași care așteaptă cei 70.000 de euro de la stat în Măsura 2 este Constantin Stoica. Acesta deține o firmă care organizează evenimente.

„Eu nu am primit nici până acum răspunsurile de la bănci sau de la Ministerul Economiei. Mi se pare o bătaie de joc ceea ce se întâmplă în condițiile în care avem nevoie cât mai repede de banii aceștia, pentru că altfel vom îngroșa rândurile șomerilor și vom emigra cu toții în străinătate, pentru că statul nu ne ajută atunci când avem nevoie. Cum să ne descurcăm dacă nu am mai organizat aproape deloc evenimente în acest an? Cum să ne menținem angajații în firmă dacă nu primim niciun ajutor financiar care să ne mențină pe linia de plutire? Înțelegem că nu au personal, că e ceva nou, și pentru ei, și pentru noi, dar trebuie luate soluții urgente de către profesioniști, nu de niște amatori”, susține Constantin Stoica.

Antreprenor din Iași: „Să blochezi sume considerabile cu care s-ar fi putut plăti salarii sau orice alte cheltuieli, cred că este un exces de zel”

Mai mult, blocajul din prezent va avea efecte pe termen lung, susțin antreprenorii din Iași.

„Presiunea unui blocaj al cofinanțării pe termen lung va lovi în IMM-urile afectate. Implicațiile vor fi resimțite și pierderile vor fi mai mari. Probabil că băncile vor infuzie de cash, de aceea am primit e-mail de la bancă să virez suma. Oricum mi se pare că nu există temei legal pentru blocarea sumelor. Să blochezi sume considerabile cu care s-ar fi putut plăti salarii sau orice alte cheltuieli, timp de 180 de zile, cred că este un exces de zel, și nu ajută mediul de afaceri. Implicațiile vor fi resimțite pe termen lung”, spune Vasile Curelariu, care trebuie să primească suma de 30.000 de euro în Măsura 2.

Antreprenor: „Pe măsura 2 discutăm la alt nivel, iar dacă nu există temei legal, e clar un abuz”

Cei care au primit banii acuză faptul că sunt obligați să vireze băncilor cofinanțarea înainte de a primi grantul, ceea ce este un abuz.

„Pe baza declarației solicitantului, cofinanțarea se asigură de beneficiar odată cu efectuarea plăților, nu înainte. Din moment ce am primit grantul, nu am voie să-l folosesc în alte conturi bancare pentru a-mi plăti furnizorii. Asta nu s-a întâmplat pe măsura 1. Pe măsura 2 discutăm la alt nivel, iar dacă nu există temei legal, e clar un abuz. Mai mult, pe toate celelalte linii de finanțare, plățile aferente cofinanțării se fac din cont distinct. Ceea ce e complicat pentru un beneficiar care vrea să primească banii cât mai repede și să îi și folosească pentru a-și plăti cheltuielile și angajații”, susține Mircea Cioaca.

Cristina Chiriac, președinte CONAF: „Singura negociere pe care mediul de afaceri o cere în acest moment este stabilitate politică și stabilitate economică”

Cristina Chiriac, președintele Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), atrage atenția asupra situației grave în care se află mediul de afaceri.

„Deși a trecut mai bine de o lună de la finalizarea etapei pentru depunerea dosarelor pentru schema de ajutor, măsura 2- capital de lucru, peste 22.000 de companii sunt în așteptarea unui răspuns. Lipsa digitalizării în administrația publică, inversarea priorităților, dar și situațiile politice cu care ne confruntăm au condus la această situație. Între timp, partidele politice se ceartă pe funcții, iar noi ne întrebăm retoric: ce ne așteaptă în anul 2021? Anul 2020 este un an extrem de greu și vreau să vă readuc aminte că România a pierdut peste 1 milion de locuri de muncă și că suntem într-un blocaj financiar.

Trebuie să înțelegem că nu mai este timp de negocieri politice. Singura negociere pe care mediul de afaceri o cere în acest moment este stabilitate politică și stabilitate economică. Mai mult decât atât, mediul de afaceri își dorește un premier care să fi plătit taxe și impozite la stat și care să înțeleagă presiunea cu care noi ne confruntăm pentru a menține locurile de muncă”, susține Cristina Chiriac, președinte CONAF.

Firmele din Iași care au aplicat pentru granturile de capital de lucru au solicitat între 2.000 și 150.000 de euro, pe Măsura 2

Companiile din Iași din sectoarele HoReCa și turism, afectate de pandemia de COVID-19, au solicitat noi sume de la Ministerul Economiei pentru a trece mai ușor peste această perioadă dificilă din punct de vedere financiar. Interesul a fost mare încă de la lansarea aplicației, în numai câteva ore fiind înregistrați mii de aplicanți la nivel național. Granturile au o valoare variabilă, ca procent din cifra de afaceri pe anul 2019 a firmelor beneficiare (IMM-uri a căror activitate a fost afectată de răspândirea virusului COVID-19 sau a căror activitate a fost suspendată prin ordonanțe militare pe perioada stării de urgență și/sau pe perioada stării de alertă, în condițiile specifice prevăzute de prezenta ordonanță de urgență).

Domeniile eligibile la finanțare sunt restaurante, hoteluri, cafenele, servicii de transport, agenții de turism, librării, edituri, biblioteci, industrii creative, organizare de evenimente. În Măsura 1, cea prin care s-au acordat 2.000 de euro, s-au înscris 1.121 de beneficiari care au primit banii de la stat.

Antreprenorii din Iași pot obține între 50.000 și 200.000 de euro în Măsura 3, ultima lansată în acest an de Ministerul Economiei

În schimb, Măsura 3, programul derulat de stat pentru IMM-urile care au înregistrat pierderi financiare din cauza pandemiei COVID-19, a început cu dreptul. Din cele 400 de înscrieri la nivel național, 32 sunt din Iași, cu sume cuprinse între 50.000 și 150.000 de euro. Înscrierea în măsura 3 derulată de Ministerul Economiei se poate face până la data de 31 ianuarie 2021. IMM-urile afectate de pandemia de COVID-19 care au activități în industria alimentară și au înregistrat cifre de afaceri reduse substanțial în anul 2020 din cauza noului coronavirus se pot înscrie în aplicația de pe site-ul granturi.imm.gov.ro. Aceștia vor descărca contractul de finanțare, îl vor semna cu semnătura electronică și îl vor reîncărca semnat în aplicație împreună cu dovada cofinanțării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
31 august 2024
31 august 2024