Guvernul României vrea să combată formarea unor prețuri în creștere la energie prin impunerea unor „contribuții” la un fond special, a spus ministrul Finanțelor, după ședința de Guvern.
„Am stabilit introducerea unei contribuții, care o să fie achitată de producătorii de energie electrică. O să fie o contribuție la un fond. O să faciliteze plata deconturilor de către minister. Lucrurile intră în normalitate:
Se descurajează în acest fel mai ales în zona de traderi formarea unor prețuri în creștere, mult departe față de costul de achiziție de pe piațî. Împreună cu acel plafon maxim de decontare, lucurile intră în normalitate și în România. Se va vedea în săptămâniile următoare”, a declarat Adrian Câciu.
Nicolae Ciucă a explicat la începutul ședinței de guvern în care se publică OUG privind plafonarea prețurilor la energie în ce măsură vor fi afectați românii de creșterea prețurilor la energie electrică și gaze.
98% dintre gospodării vor fi ferite de creșterea prețurilor la energie electrică și gaze
Potrivit premierului, 98% dintre gospodării vor fi ferite de creșterea prețurilor la energie electrică și gaze. Nicolae Ciucă a mai spus că prin acest OUG se va descuraja comportamentul speculativ din piață.
„Prin modificările pe care le vom aduce OUG27 nu facem altceva decât să consolidăm și să extindem măsurile de protecție a populației a și economiei de creșterile la prețul energiei și gazelor naturale, potrivit Mediafax.
Totodată, doresc să fac mențiune că odată ce va fi publicată în Monitorul Oficial, am extins și perioada de valabilitate a acestei OUG. Am prelungit-o cu un an și va fi valabilă până la 31 august 2023. Am avut în vedere să asigurăm protejarea populației și a economiei”, spune Nicolae Ciucă.
Se va descuraja comportamentul specualtiv și piață
Nicolae Ciucă a precizat că prin această OUG se va descuraja comportamentul specualtiv și piață, iar Guvernul este pregătit ca, în funcție de deciziile care vor fi luate la nivelul Comisiei Europene, să manifeste flexibilitate.
„Prin măsurile luate astăzi vom descuraja comportamentul speculativ din piața energiei și gazelor naturale. Totodată, suntem pregătiți ca în funcție de deciziile care vor fi luate la nivelul UE să avem flexibilitatea necesară să putem să adaptăm măsurile noastre și să integrăm deciziile care vor fi luate la nivelul Comisiei Europene”, a încheiat premierul Nicolae Ciucă.