Prima pagină » National » Guvernul Florin Cîțu, vești devastatoare pentru pensionari! Ce se întâmplă cu pensiile speciale

Guvernul Florin Cîțu, vești devastatoare pentru pensionari! Ce se întâmplă cu pensiile speciale

23 dec. 2020, 19:47,
Bianca Rebegea în National

Guvernul Cîțu plănuiește să mărească pensiile anul viitor, în așa fel încât rata inflației să se acopere, dar și jumătate din rata de creștere a salariului mediu brut pe economie. Acest lucru reiese din programul de guvernare pe următorii patru ani, depus miercuri la Parlament.

„Susținem aplicarea generală a principiului contributivității în stabilirea dreptului la pensie și va continua să majoreze anual valoarea punctului de pensie pentru a acoperi 100% rata inflației și minim 58,5% din rata de creștere a salariului mediu brut pe economie”, se arată în Programul de guvernare al noului Executiv.

Documentul menționează că „legislația din România s-a schimbat în acest domeniu în ultimii ani, separat de cadrul general, o serie de excepții și de privilegii fiind obținute prin legi speciale în Parlament. Acest lucru a creat, la nivelul celor 4,9 milioane de pensionari, diferite tipuri de pensii stabilite nu numai pe criteriul contributivității”.

Mai mult, Guvernul intenționează „crearea unei comisii speciale parlamentare pentru identificarea și rezolvarea inechităților din tot sistemul de pensii”.

De asemenea, plata pensiilor speciale pentru primari va fi amânată pentru un an. Guvernul mai plănuiește și creșterea contribuțiilor către Pilonul II de pensii cu un punct procentual de la 3,75%, cât este în prezent, după ce va avea loc transferul contribuțiilor sociale în sarcina angajaților, până la 4,75% în 2024.

Miercuri seară, Guvernul Florin Cîțu a trecut de votul Parlamentului, dup votul a 260 de parlamentul. Minimul necesar era de 228.

Violeta Alexandru, despre pensii și alocații

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a vorbit despre pensii, dar și despre alocațiile copiilor. Violeta Alexandru a menționat că alocațiile copiilor vor crește cu 20% la începutul anului viitor și cu același procent la jumătatea anului, iar pensiile vor fi majorate, dar nu cu 40%.

„Vor crește. Din punctul de vedere al liberalilor, lucrurile sunt foarte clare. În primul rând, în programul nostru de guvernare, pentru creșterea pensiilor am spus foarte clar că avem în vedere o creștere care să acopere 100% rata inflației și 50% din câștigul salarial mediu brut pe economie. Acest lucru constituie baza de plecare în discuțiile cu ceilalți parteneri, pentru că suntem într-o coaliție în acest moment și deciziile le luăm împreună”, a declarat Violeta Alexandru.

Violeta Alexandru: „Suntem într-o guvernare de coaliție, aceste decizii se vor lua împreună cu ceilalți parteneri“

Ministrul Muncii reamintește că în privința alocațiilor copiilor, creșterea va fi etapizată, „pentru a putea face față bugetul acestei solicitări de dublare a alocațiilor”.

„Va fi o creștere la începutul anului viitor, a doua creștere, de fapt, după cea de anul acesta. A treia va fi la jumătatea anului viitor și ultimele două, peste doi ani. Prin urmare, poziția PNL este foarte clară, de creștere atât a pensiilor, cât și a alocațiilor, cu o abordare echilibrată și bazată pe situația economică existentă, în sensul de creștere a numărului de salariați, pentru că de pe urma muncii lor și a contribuțiilor pe care le plătesc acești oameni care muncesc, putem acoperi toate aceste obligații, pe care le privim cu toată responsabilitatea. Suntem într-o guvernare de coaliție, aceste decizii se vor lua împreună cu ceilalți parteneri”, a menționat Violeta Alexandru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`