Prima pagină » Actualitate » Guvernul dezbate astăzi dacă de la 1 iulie se vor suspenda angajările la stat. Ce posturi vor face excepţie
Guvernul dezbate astăzi dacă de la 1 iulie se vor suspenda angajările la stat. Ce posturi vor face excepţie

Guvernul dezbate astăzi dacă de la 1 iulie se vor suspenda angajările la stat. Ce posturi vor face excepţie

16 iun. 2022, 10:50,
în Actualitate

Guvernul va discuta astăzi, 16 iunie, în ședință, o ordonanță de urgență prin care se va hotărâ dacă se vor suspenda angajările la stat. Astfel, ocuparea posturilor în sectorul bugetar, începând cu 1 iulie și până la finalul anului ar putea sista pentru a reduce din cheltuieli și a se încadra în ținta de deficit. Vor exista, bineînţeles, și câteva excepții.

„În perioada cuprinsă între data de 1 iulie 2022 și data de 31 decembrie 2022, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante său temporar vacante”, arată proiectul de ordonanță de urgență.

De la 1 iulie se vor suspenda angajările la stat

În şedinţa de astăzi a Guvernului se afla şi un proiect care prevede ca de la 1 iulie să se suspende angajările la stat. Proiectul de lege prevede însă și două excepții, respectiv:

a) instituțiile și autoritățile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare,

b) instituțiile publice locale, astfel cum sunt definite la art.2 alin.(1) pct.39 din Legea nr.273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare.

Astfel, în cazul posturilor pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor anterior datei de 1 iulie 2022, se continuă procedurile de ocupare a acestora, conform prevederilor în vigoare la acea dată.

Fac excepție de la prevederile de mai sus, în cazuri temeinic justificate, prin Memorandum aprobat în ședința Guvernului se poate aproba organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante său temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice prevăzute (…) cu justificarea necesității și cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate cu această destinație în buget, se arată în Nota de fundamentare.

Așadar, prin excepție de la prevederile alin.(1), în cazurile justificate, prin memorandum aprobat în ședința Guvernului, iniţiat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, ocuparea posturilor vacante său temporar vacante din instituțiile publice locale prevăzute la alin.(1) lit.b), se poate face pe baza solicitărilor temeinic justificate ale ordonatorilor principali de credite ai bugetelor locale.

Motivarea Guvernulului privind decizia de a suspenda angajările

Guvernul reiterează că România a depășit, în anul 2019, pragul de 3% al deficitului bugetar ESA și că țara noastră se află în procedura aplicabilă deficitelor excesive (PDE) începând cu data de 3 aprilie 2020, când Consiliul Uniunii Europene a adoptat o Recomandare pentru corectarea deficitului bugetar excesiv, ce prevede atingerea unor ținte de deficit public de 3,6% din PIB în 2020, 3,4% în 2021 și 2,8% în 2022. În acest sens, la 15 septembrie 2020, România a transmis COM Raportul privind acțiunile întreprinse la recomandarea Consiliului UE pentru ajustarea deficitului bugetar excesiv.

„Totodată, obligaţia Guvernului este aceea de a conduce politica fiscal-bugetară în mod prudent pentru a gestiona resursele şi obligaţiile bugetare, precum şi riscurile fiscale de o manieră care să asigure sustenabilitatea poziţiei fiscale pe termen mediu şi lung, precum
şi predictibilitatea politicii fiscal-bugetare pe termen mediu, în scopul menţinerii stabilităţii macroeconomice”, mai arată Executivul.

De asemenea, pentru asigurarea sursei de finanțare a măsurilor adoptate de Guvern cu respectarea angajamentelor asumate în ceea ce privește încadrarea în ținta de deficit, este necesară diminuarea unor cheltuieli de funcționare ale instituțiilor și autorităților publice. În această categorie se regăsesc cheltuielile de personal care în anul 2022 reprezintă 22% din totalul cheltuielilor bugetului general consolidat.

Totodată, într-o altă ordine de idei, precizăm că se desfășoară un concurs de angajare pentru Liceul Tehnologic Agricol „Mihail Kogălniceanu” Miroslava, județul Iași.

În ce privește evoluția numărului de posturi ocupate în autoritățile și instituțiile publice indiferent de modul de finanțare și subordonare, este de menționat ca acesta a crescut cu 27.553 în aprilie 2022 comparativ cu decembrie 2019. În acest sens, Guvernul dezbate astăzi, 16 iunie, dacă de la 1 iulie se vor suspenda angajările la stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`