Premierul României, Nicolae Ionel Ciucă, face declarații în aceste momente. Acesta anunță că astăzi, 12 iulie 2022, Guvernul va decide dacă declară stare de calamitate din cauza secetei.
De asemenea, tot astăzi, Guvernul va aproba proiectul de lege privind ratificarea protocolului de aderare a Finlandei şi Suediei la Alianţa Nord-Atlantică, a anunţat prim-ministrul Nicolae Ciucă, acesta subliniind că România se înscrie în rândul primelor ţări care au demarat acest proces.
„Astăzi, avem un proiect de lege care vizează ratificarea protocolului de aderare a Finlandei şi Suediei la Alianţa Nord-Atlantică. Este un demers pe care îl facem fiind conştienţi de valoarea strategică privind aderarea celor două ţări la Alianţa Nord-Atlantică şi este un demers pe care, de asemenea, îl consider ca fiind unul cât se poate de relevant, ţinând cont de faptul că ne înscriem în rândul primelor ţări care au demarat acest proces de ratificare a protocolului”, a declarat Nicolae Ciucă, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern.
Guvernul vrea să folosească fonduri europene pentru irigații
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, la începutul ședinței de Guvern, că Executivul poate să aplice pentru fonduri europene în dezvoltarea sistemului de irigații în România.
„Am avut o analiză realizată împreună cu domnul ministru Boloș. Există posibilitatea ca împreună cu dumnealui, așa cum a zis și ministrul de finanțe, cu ministrul mediului, să putem să aplicăm pentru fonduri europene pentru dezvoltarea sistemului de irigații din România, pentru că este cât se poate de limpede că avem o capacitate agricolă prin care putem să asigurăm hrană nu doar pentru țara noastră ci putem să asigurăm hrană pentru mult mai mult decât noi am gândit până în acest moment”, a afirmat Nicolae Ciucă la Palatul Victoria.
Petre Daea i-a dat raportul lui Nicolae Ciucă pe problema secetei
Ministrul Agriculturii Petre Daea i-a explicat lui Nicolae Ciucă, în ședința de Guvern de miercuri, care au fost măsurile pe care le-a luat în ultimele zile pentru a ajuta fermierii ale căror culturi au fost afectate de secetă. „Ministrul Daea va avea o abordare responsabilă”, i-a spus el premierului.
„După îndeplinirea formală a actului constituțional de a depune jurământul, azi sunt în fața dumneavoastră pentru a vă spune ce am constatat și măsurile pe care le-am luat. În informările pe care le primeam de la instituțiile de specialitate se arăta că seceta pedologică în România este o realitate și este așa, dar inginerul agronom trebuie să meargă să vadă care e suferința lor, a fermierilor. De vineri după-amiază până luni la ora 2 am putut vedea 10 județe. Toate culturile care sunt în sistem irigabil și au fost irigate au stare de vegetație corespunzătoare, e de perspectivă producția. Pe suprafețe în afara sistemului de irigație avem un grad de afectare generat pe areale mici unde ploile nu au putut satisface pretenția, avem de-a face cu compromitere totală pentru culturile de primăvară, porumbul și floarea-soarelui, iar în alte zone sunt grade diferite de afectare.
Am dispus la fața locului să continuăm și să mărim capacitatea de irigare acolo unde se poate, prin suplimentarea de agregate, ca să putem împinge apă să ajungă la plante, asta e face acolo unde e posibil. În al doilea rând, am introdus în dispozitivul de lucru specialiștij pentru a măsură, vedea, evalua fiecare parcelă că să se constate ce s-a pierdut efectiv. În al treilea rând, când ne ajutăm în guvern trebuie să spunem – ministrul Bode mi-a dat sprijinul de a semna în 94 de ore un act normativ care e în Monitorul Oficial prin care fermierii vor putea să recolteze masă vegetativă şi să schimbe destinaţia culturii afectate de secetă, dar şi să primească subvenţiile pe unitatea de suprafaţă”, a spus Petre Daea.