Guvernul va decide în ședința de astăzi prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile. Executivul a intenționat să facă asta joia trecută, însă acest lucru n ua fost posibil din cauza lipsei avizului Consiliului legislativ. Odată cu prelungirea stări ide alertă ar putea fi anunțate și noi măsuri de relaxare.
„Vom avea Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă luni, la 11.00, la 12.00 am convocat şedinţă de Guvern şi vom lua decizii. Deocamdată am agreat – că am avut mai multe solicitări – să permitem reluarea adunărilor publice, manifestaţiilor. Sigur că am fost favorabil ideii de a permite organizarea de adunări publice, de manifestaţii, sigur, în condiţiile de protecţie sanitară care sunt stabilite pentru alte evenimente“, a declarat Ludovic Orban.
Guvernul decide astăzi prelungirea stării de alertă. Ce măsuri de relaxare ar putea fi luate
Premierul a precizat că vor fi premise adunările electorale, de 100 de persoane în aer liber, cu distanţare fizică, cu obligaţia de a purta mască, dar și dreptul de a protesta.
„Cel mai probabil, cât e permis şi acum la adunările electorale: 100 de persoane în aer liber, cu distanţare fizică, cu obligaţia de a purta mască. Nu vreau să mai cenzurăm sau cineva să comenteze că noi cenzurăm dreptul oamenilor de a protesta, dreptul oamenilor de a se manifesta prin adunări publice, dar vom avea grijă să fie respectate regulile de protecţie sanitară”, a adăugat Ludovic Orban.
Vor fi introduce alte măsuri de relaxare?
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a spus că nu vor fi introduse noi măsuri.
„În urma aprobării hotărârii CNSU, astăzi venim cu Hotărârea de Guvern care propune prelungirea cu încă 30 de zile a stării de alertă, cu modificări minimale, fără restricții suplimentare”, a menționat secretarul de stat Raed Arafat.
Din momentul ieșirii din starea de urgență, care a avut loc pe data de 15 mai, România a intrat în stare de alertă, pentru prima oară. De atunci a mai fost dispusă încă o stare de alertă. Era de așteptat o a treia, din cauza creșterii alarmante a numărului de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.
Prelungirea stării de alertă nu s-a putut decide joi din cauza lipsei avizului Consiliului Legislativ.
Guvernul a aprobat pe 14 august, printr-o hotărâre, prelungirea stării de alertă cu 30 de zile pe între teritoriul României, începând din data de 16 august.
Prelungirea stării de alertă se aplică de miercuri, 16 septembrie
În Hotărârea de Guvern ce urmează a fi adoptată se prevede:
„Art.1 Se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul național, pentru o perioadă de 30 zile, începând cu data de 16.08.2020.
Art.2 Măsurile de prevenire și control a infecțiilor generate de virusul SARS-CoV-2, necesar a fi adoptate începând cu data de 16.08.2020, în contextul epidemiologic actual, sunt prevăzute în anexa, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art.3 Art. 1 din Hotărârea CNSU nr. 38 din 01.08.2020 se modifică și se completează după cum urmează: „(1) Programul de lucru cu publicul al operatorilor economici care desfășoară activități în spații special destinate, dispuse în exteriorul clădirilor unde se desfășoară activități de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, cum sunt terasele, cluburile, barurile și alte asemenea, de la nivelul județelor Argeș, Brașov, Constanța, Dâmbovița, Ilfov, Prahova, Galați și Municipiul București, nu poate începe înainte de orele 06.00 și nu poate depăși orele 24.00, ultima comandă putând fi preluată cel târziu la orele 23.00. (2) În intervalul menționat la alin. (1), operatorii economici care desfășoară aceste activități, au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul locurilor pe scaune, precum și a oricăror activități care presupun interacțiunea fizică între clienți, inclusiv dansul.”