Prima pagină » Actualitate » Guvernul condus de Nicolae Ciucă se întruneşte pentru a discuta despre facturile uriașe ale românilor! Se stabilește Planul Național Integrat în domeniul Energiei
Guvernul condus de Nicolae Ciucă se întruneşte pentru a discuta despre facturile uriașe ale românilor! Se stabilește Planul Național Integrat în domeniul Energiei

Guvernul condus de Nicolae Ciucă se întruneşte pentru a discuta despre facturile uriașe ale românilor! Se stabilește Planul Național Integrat în domeniul Energiei

10 ian. 2022, 09:52,
BZI.ro, în Actualitate

Începând cu ora 11.00, Guvernul condus de Nicolae Ciucă se întruneşte într-o ședință informală. Premierul va avea pe masă Planul Național Integral în domeniul Energiei și al Schimbărilor Climatice.

Facturile românilor au avut de suferit din cauza faptului că prețul la energie a crescut considerabil. Așadar, gazele naturale s-au scumpit simţitor, iar acest lucru s-a transpus și în creșterea prețurilor la alimente sau la diverse servicii.

Premierul Nicolae Ciucă a convocat Guvernul la o ședință pentru a discuta despre Planul Național Integral în domeniul Energiei

Guvernul se reuneşte de la ora 11:00, într-o şedinţă informală, în care va fi prezentată strategia energetică naţională, dar și actuala situație generată de explozia prețurilor la energie electrică și gaze. Autoritățile vor să găsească modalități prin care țara noastră să producă mai multă energie, astfel încât să scadă dependența de gazul rusesc.

Coaliția de guvernământ ar putea lua în discuție, săptămâna aceasta, modificări în legislația privind sprijinirea cetățenilor afectați de creșterea tarifelor la energie electrică și gaze naturale, potrivit Realitatea Plus. Un alt subiect care se află pe agenda reuniunii se află Planul Național Integral în domeniul Energiei. România s-a angajat, în cadrul summitului recent pe schimbările climative, să reducă cu 44% emisiile de gaze cu efect de seră dar și să majoreze producţia de energie din surse regenerabile.

România este dependentă de gazul produs în Rusia

O statistică recentă arăta faptul că România este dependentă în proporţie covârșitoare de gazele importate dinspre Rusia. Gazprom, operatorul naţional de gaze naturale din Rusia a constatat faptul că România a înregistrat o creștere, în perioada ianuarie-iulie, de 318,3%. Comunicatul oferit de Gazprom arată faptul că, dintre țările din Uniunea Europeană, România înregistrează cea mai mare creștere a importului de gaze naturale. La polul opus se află Franța cu doar 6%:

„Livrările noastre au crescut cu precădere în Turcia (cu 203,9%), Germania (cu 42,2%), Italia (cu 16,2%), România (cu 318,3%), Polonia (cu 14,6%), Serbia (cu 118,15), Bulgaria (cu 47%), Franţa (cu 6%) şi Grecia cu (18,8%). Potrivit datelor preliminare, producţia de gaze a Gazprom a ajuns la 298,2 miliarde de metri cubi în primele şapte luni ale anului, cu 18,4% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut“, se mai arată în statisticile Gazprom.

Prețul energiei s-ar putea ieftini dacă România va începe exploatarea din Marea Neagră

Recent, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat faptul că prețul gazelor naturale s-ar putea ieftini în România începând cu 2022. Acest lucru s-ar datora începerii exploatării gazelor naturale din Marea Neagră. Sunt peste un miliard de metri cubi pe an care vor intra în sistemul naţional de transport:

„Lumea a uitat, dar anul trecut a început o investiţie într-un perimetru mai mic, Aurora-Doina, a celor de la Black Şea Oil & Gas. Trebuia finalizată anul acesta, au avut nişte întârzieri, dar eu sunt convins că în prima parte a anului viitor primul gaz din Marea Neagră va fi scos. Vorbim de un miliard de metri cubi pe an, care vor intra din Marea Neagră în sistemul naţional de transport”, spunea în urmă cu aproximativ o lună ministrul Energiei, Virgil Popescu, la un post național de televiziune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *