Prima pagină » Actualitate » Guvernul condus de Florin Cîțu vrea să taie peste 2 miliarde de lei din bugetul pensiilor! Serviciile secrete primesc mai mulţi bani la rectificarea bugetară
Guvernul condus de Florin Cîțu vrea să taie peste 2 miliarde de lei din bugetul pensiilor! Serviciile secrete primesc mai mulţi bani la rectificarea bugetară

Guvernul condus de Florin Cîțu vrea să taie peste 2 miliarde de lei din bugetul pensiilor! Serviciile secrete primesc mai mulţi bani la rectificarea bugetară

04 aug. 2021, 14:41,
în Actualitate

Apar noi informaţii despre rectificarea bugetară făcută de Guvernul condus de Florin Cîțu. Așadar, conform informaţiilor existente până la această dată, premierul va aloca 9 miliarde de lei față de cele 38 de miliarde cerute de miniştri. De altfel, Ministerul Muncii, cel care asigură, printre altele, pensiile, va pierde 2,7 miliarde de lei. În schimb, serviciile secrete primesc mai mulţi bani.

Momentan, ceea ce se discută la Guvern este un draft şi a intrat în posesia jurnaliştilor de la Adevărul.ro care au făcut publice informaţiile.

Guvernul vrea să taie 2,7 miliarde de lei din bugetul pentru pensii

Din draftul rectificării bugetare consultat de jurnaliştii adevărul.ro reiese faptul că Florin Cîțu taie din bugetul pensiilor. Concret, Ministerul Muncii pierde 2,7 miliarde de lei. Această tăiere este cel mai mare minus dintre toate ministerele pe care Executivul le deține. Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale gestionează instituţiile ce fac plăţi pentru pensii, alocaţii de stat pentru copii şi ajutoarele sociale, căruia i-a fost diminuat bugetul pe acest an cu suma de 2,781 miliarde de lei, de la 53,805 miliarde de lei la 51,024 miliarde de lei.

Documentul mai indică doar două instituţii cărora le-au fost tăiate bugetele, dar cu sume mult mai mici: 10 milioane de lei din bugetul Curţii de Conturi, de la 406,35 milioane lei la 396,35 milioane de lei şi bugetul Senatului României, cu un minus de aproape 4 milioane de lei, de la 236 milioane de lei la 232 milioane de lei.

Ministerul Sănătății are parte de un plus considerabil

La polul opus, mai bine stă Ministerul Sănătății, minister care ar urma să primească în plus cu 3,52 de miliarde de lei. Desigur acest lucru este de înţeles mai ales din perspectiva gestionării crizei de COVID-19 şi de apariţia valului 4 al pandemiei.

Ministerului de Finanţe – Acţiuni Generale, cu un plus de 3,002 miliarde de lei, până la suma de 38,096 miliarde de lei şi Ministerului Dezvoltării şi Lucrărilor Publice cu un plus de 1,844 miliarde de lei până la suma de 9,231 miliarde de lei.

Ministerul de Finanţe beneficiază şi de o altă suplimentare de fonduri de 186,85 milioane de lei. Alocări suplimentare cuprinse între 500 de milioane de lei şi un miliard de lei au primit Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene – 760,7 milioane de lei în plus; Ministerul Energiei – 65-,6 milioane de lei şi Ministerul Apelor şi Pădurilor – 533,86 milioane de lei.

O altă mare surpriză a rectificării bugetare, potrivit draftului aflat în posesia „Adevărul”, este Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii căruia i s-a suplimentat bugetul cu numai 322,66 milioane de lei până la suma de 14,59 milioane de lei.

Ministerul Educaţiei a primit 210 milioane de lei în plus, cel al Agriculturii 150 de milioane de lei, Serviciul Român de Informaţii 116,9 milioane de lei, iar Serviciul de Informaţii Externe 17,25 milioane de lei.

Bugetul Administraţiei Prezidenţiale a fost suplimentat cu 12,47 milioane de lei, cel al Secretariatului General al Guvernului cu 70 de milioane de lei, cel al Ministerului Justiţiei cu 13 milioane de lei, iar al Ministerului de Interne cu 10 milioane de lei.

Bugetele care rămân neschimbate la rectificarea bugetară sunt ale: Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Externe, Consiliului Naţional al Audiovizualului, Avocatului Poporului, Consiliului Concurenţei, Cuţrii Constituţionale, Camerei Deputaţilor, SPP, CSM, Consiliului Economic şi Social, Societăţii Române de Televiziune,Institutului Cultural Român, Inspecţiei Judiciare şi Ministerului Cercetării şi Inovării.

Premierul Florin Cîțu a amenințat cu remanierea după rectificarea bugetară

În urmă cu ceva timp, premierul Florin Cîțu a ieşit în public cu o declaraţie prin care explica faptul că miniştrii care nu au înregistrat performantă vor fi remanieti după rectificarea bugetară.

Rezultatele analiziei execuției bugetare, analiză care nu are legătură cu protocolul, vor fi prezentate public. Ministerele care nu au cheltuit, în primele 6 luni, banii pe care i-au cerut, trebuie să vină cu argumente solide, să îmi ofere asigurări că execuția bugetară se va îmbunătăți în următoarele 6 luni.

Deficitul bugetar de anul acesta este cel asumat la începutul anului sau chiar mai mic”, scrie Florin Cîțu pe Facebook.

De altfel, ca un răspuns indirect, ministrul Economiei, Claudiu Năsui a explicat faptul că nu se teme de o posibilă remaniere şi că ministerul pe care îl conduce a fost unul dintre cele mai eficiente instituţii:

„E normal să vorbească de execuţia bugetară în contextul rectificării bugetare. Avem această măsură Horeca, staţi puţin că fiecare minister are specificităţile sale. Măsură Horeca, de exemplu, nu avea o execuţie liniară, nu se dădea o sumă în ianuarie, încă una în februarie, încă mai mult în martie, ea este de tipul bullet de exemplu, nu cheltuim din ea până când nu o dăm pe toată odată, sistemul prin definiţie, prin design a fost făcută în felul acesta. Şi cred că altminteri execuţia este foarte corectă”, a declarat ministrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *