Prima pagină » Actualitate » Guvernul Cîțu își bate joc de educație prin cea mai slabă finanțare din ultimii 30 de ani. Studenții fac apel la Președintele Klaus Iohannis
Guvernul Cîțu își bate joc de educație prin cea mai slabă finanțare din ultimii 30 de ani. Studenții fac apel la Președintele Klaus Iohannis

Guvernul Cîțu își bate joc de educație prin cea mai slabă finanțare din ultimii 30 de ani. Studenții fac apel la Președintele Klaus Iohannis

12 feb. 2021, 10:49,
în Actualitate

Liga Studenților din Iași critică proiectul de buget propus de către actualul guvern, acesta acordând educației cea mai slabă finanțare din ultimii 30 de ani: 2,5% din PIB, dintre care peste 70% reprezintă doar cheltuieli cu salarii. Studenții îi cer Președintelui României, Klaus Iohannis, să intervină public și să ceară executivului majorarea bugetului educației și solicită creșterea bugetului pentru investiții în educație și menținerea gratuității la transportul feroviar care reprezintă doar 0,02% din PIB.

 

Procentul de 2,5% acordat educației este cel mai mic din ultimii 30 de ani și reprezintă o lovitură dură dată sistemului național de educație care a fost grav afectat pe fondul măsurilor luate în perioada stării de urgență și a stării de alertă. Totodată, România continuă să fie țara cu cea mai mică finanțare pentru educație din Uniunea Europeană.

 

În contextul în care, pentru scăderea deficitului bugetar, nu au fost eliminate sporurile bugetarilor, iar coaliția de guvernare nu a făcut niciun pas semnificativ spre reducerea pensiilor speciale sau a risipei banului public în instituțiile supradimensionate alte statului, limitarea dreptului studenților la călătoria gratuită cu trenul și reducerea subvențiilor pentru elevi este doar o palmă dată tinerilor.

 

În realitate, impactul bugetar al gratuității pe cale ferată pentru studenți este foarte redus, fiind de 0,0189% din PIB în 2018, de 0,025% în 2018, de 0,025 în 2019 (anul în care s-au dat cele mai multe subvenții de până acum), respectiv de 0,012% din PIB în 2020.

 

Această măsură este și trebuie considerată o investiție în educație, o formă de susținere a studenților și un pas firav spre obiectivul asumat prin Pactul Național pentru Educație de a fi crescută finanțarea educației la 6% din PIB.

 

Mai ales în actualul context în care studenții au fost grav afectați de măsurile dispuse în perioada stării de urgență și a stării de alertă, iar autoritățile nu au propus nicio formă de sprijin pentru aceștia, menținerea beneficiilor la transportul feroviar reprezintă o măsură minimală și de mare ajutor în vederea susținerii și stimulării studenților și a prevenirii abandonului universitar. Mai mult, Liga Studenților (LS IAȘI) susține extinderea măsurii inclusiv pentru studenții înmatriculați la programe de studii desfășurate în regim de frecvență redusă (IFR – nu învățământ la distanță).

 

«Astăzi studenții, elevii, părinții, profesorii și cercetătorii au descoperit că proiectul propus de domnul președinte Klaus Iohannis – România Educată – înseamnă de fapt România cu educația subfinanțată! Îi solicităm domnului Președinte să intervină public și să ceară Guvernului majorarea bugetului educației și menținerea beneficiilor de care se bucură studenții. Altfel, România Educată înseamnă că a fost doar o lozincă electorală ieftină. De asemenea, solicităm domnilor Florin Cîțu, Ludovic Orban, Dan Barna și Kelemen Hunor, liderii coaliției de guvernare, să își asume angajamentele electorale și să susțină corespunzător sistemul de educație și pe beneficiarii acestuia: elevii și studenții. În caz contrar, guvernul trebuie să demisioneze!» a declarat Maria-Alexandra Druțu, președinte Liga Studenților (LS IAȘI).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025