În aceste momente, Guvernul Cîțu a picat cu nu mai puțin de 281 de voturi. Moțiunea de cenzură a fost votată de parlamentari astăzi, 5 octombrie 2021, cu bilele la vedere. Urmează ca președintele României să invite partidele la Cotroceni pentru consultări legate de formarea unei noi majorități și desemnarea unui nou premier.
Pentru prima dată, opoziţia a fost unită şi a votat cu bilele la vedere, astfel că acele calcule făcute în urmă cu câteva ore de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, s-au adeverit.
UPDATE: „281 pentru moţiunea de cenzură, 0 împotriva, abţineri 0. Moţiunea de cenzură se adopta cu votul majorităţii senatorilor. Din totalul din 446 au fost prezenţi 318, iar 218 au votat pentru, a transmis Biroul Permanent.
UPDATE: Guvernul României a căzut cu 281 de voturi. Parlamentarii au făcut numerotarea paralelă. Astfel, în mod oficial Florin Cîțu a fost demis.
Premierul Florin Cîțu a anunțat înainte de rezultatul votului pe moțiunea de cenzură că Guvernul a picat. Răspunzând la întrebările jurnaliștilor, premierul a spus la un moment dat: „ar trebui să-i întrebați pe cei care au dat jos Guvernul”, asumându-și practic căderea guvernului.
„Este o decizie a Partidului Național Liberal de a nu mai avea discuții în ceea ce privește guvernarea cu partidul care votează astăzi alături de PSD și AUR.”
Totuși, Florin Cîțu a admis că ar putea avea negocieri cu USR-PLUS, după ce a precizat că „toate opțiunile sunt pe masă”:
„Vom negocia pe proiecte, repet, pe proiecte, cu toată lumea.”
Întrebat ce mesaj are pentru români, Florin Cîțu a răspuns:
„Nu plecăm, nu ne predăm.”
Formarea unui nou Guvern
Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Alegeri anticipate
După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.
Planul lui Florin Cîțu după ce a căzut Guvernul PNL
Dacă acest guvern va pica azi în Parlament, vom face altul, tot în jurul valorilor liberale, a spus, marți, Florin Cîțu la dezbaterea moțiunii de cenzură.
„PNL nu este un partid perfect, dar este un partid responsabil. Și nouă ne-ar fi ușor să trecem în opoziție în această perioadă dificilă, plină de incertitudini și crize mondiale de creșteri globale ale prețurilor. Nu o facem însă. Rămânem în picioare, luptăm până la capăt, nu dezertăm. Nu suntem lași. Am fost votați să dezvoltăm România și asta vom face, indiferent de cât s-ar opune Ciolacu, tovarășul cu spirala (Dacian Cioloș n.r.) și căpitanul extremiștilor”, a spus Florin Cîțu.
De asemenea, Florin Cîțu a spus că PNL va continua guvernarea.
„Dacă acest guvern va pica azi în Parlament, vom face altul, tot în jurul valorilor liberale. Nu voi permite ca România să ajungă sub controlul stângii corupte, a reformiștilor de fațadă sau a extremiștilor anti-vacciniști și anti-europeni”, a subliniat Florin Cîțu.
Florin Cîțu, atacat de Dan Barna
Dan Barna a transmis astăzi, la dezbaterea moțiunii de cenzură, faptul că Florin Cîțu putea fi un erou, însă a ales să fie un oarecare banal.
„Aţi fi putut fi premierul acela reformator de care România are nevoie. Aţi fi putut fi erou, dar aţi preferat această iresponsabilitate relaxată. Aţi avut de administrat o campanie de vaccinare şi aţi dat-o de gard cu un Congres cu 5000 de oameni. Aţi distrus o coaliţie. Aţi avut practic totul la dispoziţie, voturile oamenilor, buna noastră credinţa şi aţi avut mandatul de a pune această ţară pe drumul cel bun. Eu v-am spus că aici vom ajunge, în acest moment. Noi ne respectăm cuvântul. Suntem aici şi vom vota aceasta moţiune de cenzură. După 30 de ani, chiar aţi fi putut superman, dar aţi ales să fiţi un oarecare banal Florin Cîțu”, a spus Dan Barna.