Prima pagină » Coronavirus » Guvernul belgian interzice exportul a 2,9 milioane de doze de vaccin antigripal

Guvernul belgian interzice exportul a 2,9 milioane de doze de vaccin antigripal

06 oct. 2020, 16:47,
Cristian ZAVASTIN în Coronavirus

Guvernul belgian interzice exportul a 2,9 milioane de doze de vaccin antigripal. Decizia vine pe fondul agravării situaţiei epidemiologice în Belgia ca urmare a pandemiei de coronavirus. În schimb, autorităţile sanitare recomandă devansarea şi intensificarea campaniei de vaccinare împotriva gripei sezoniere, informează EFE.

Potrivit ediţiei de marţi a cotidianului economic L’Echo, executivul belgian a invocat un decret regal pentru a interzice „vânzarea sau furnizarea de medicamente persoanelor stabilite în alt stat membru al Uniunii Europene”, precum şi „transportul medicamentelor într-o regiune din afara Belgiei”.

Guvernul belgian interzice exportul de vaccin antigripal până la 28 februarie 2021

Măsura, care nu este deloc una obişnuită, este valabilă până la 28 februarie 2021, iar „interdicţia exporturilor trebuie să fie cât mai limitată cu putinţă”, a explicat purtătorul de cuvânt al Agenţiei Federale a Medicamentelor şi Produselor Sanitare, Ann Eeckhout.

Aceste 2,9 milioane de doze de vaccin disponibile în Belgia, cu o populaţie de 11,4 milioane de locuitori, vor servi în principiu pentru a proteja populaţia mai sensibilă din ţară, iar cuantumul lor este cu 10% mai mare decât în anii precedenţi, adaugă publicaţia citată.

„Principalul obiectiv este să păstrăm în Belgia vaccinurile destinate ţării, indiferent unde sunt produse. Loturile destinate altor state membre, inclusiv cele care sunt produse în Belgia, nu sunt vizate de interdicţia privind exporturile”, menţionează L’Echo.

Compania farmaceutică GSK, care produce vaccinuri în Belgia pentru piaţa internaţională, va putea continua să exporte aceste produse.

4.400 de vaccin antigripal, distribuite la Iaşi

Zilele trecute, Ministerul Sănătăţii a distribuit alte 4.400 doze de vaccin antigripal, la Iaşi. Autoritățile au anunțat că, deși se focusează în acțiunile în lupta cu coronavirus, anul acesta au reușit distribuția, din timp, de aprovizionare a vaccinului gripal pentru demararea imunizării.

Vaxigrip, un nou vaccin antigripal, va fi administrat bebelușilor

În lunile ce urmează, bebelușii cu vârste cuprinse între trei luni și trei ani vor fi imunizați. Vaxigrip, un vaccin antigripal, achiziționat de Ministerul Sănătății, va fi distribuit către medicii de familie. Este primul an în care acest vaccin este distribuit gratuit de către autorități. Medicii spun că gripa încă omoară și recomandă părinților să-și vaccineze copiii

Pentru sezonul 2020-2021, Ministerul Sănătății a venit cu o noutate. Bebelușii cu vârste cuprinse între trei luni și trei ani vor fi imunizați. Aceștia vor fi vaccinați cu Vaxigrip, un vaccin antigripal, oferit copiilor pentru prima dată, gratuit, prin campania de vaccinare antigripală. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Iași spun că Vaxigrip va fi adus în Iași în următoarele tranșe de vaccinuri. Până acum, Ministerul Sănătății a distribuit către DSP Iași prima tranșă de vaccinuri ce constă în 15.600 de doze, acestea urmând a fi livrate cabinetelor medicilor de familie și unităților sanitare, în vederea începerii imunizării persoanelor care fac parte din grupurile de risc. Restul dozelor de vaccin vor fi distribuite la jumătatea lunii octombrie și în luna noiembrie pentru continuarea vaccinării antigripale gratuite a populației de risc.

Reprezentanții DSP Iași: „Nu știm încă totalul de doze de vaccin care va fi distribuit către Iași, în tranșele ce urmează”

Ministerul Sănătății a achiziționat un nou tip de vaccin pentru imunizarea bebelușilor. Este primul an în care ieșenii își vor putea vaccina antigripal copiii cu Vaxigrip, un vaccin care se găsește în farmacii la prețul de 55 de lei. Noutatea este că anul acesta vaccinul va fi găsit la medicul de familie, iar părinții nu vor mai fi nevoiți să scoată bani din buzunar pentru imunizarea celui mic cu Vaxigrip.

„Am primit prima tranșă de vaccinuri care vor fi administrate, în această perioadă, copiilor cu vârstele cuprinse între trei și cinci ani, gravidelor, cadrelor medicale, adulților și copiilor din centrele sociale. Cele 15.600 de doze venite în prima tranșă vor fi administrate persoanelor care fac parte din categoria de risc. Nu știm încă totalul de doze de vaccin antigripal care va fi distribuit către Iași în tranșele ce urmează, dar vom mai primi, cu siguranță, în lunile octombrie și noiembrie. Anul acesta, pentru prima dată, Ministerul Sănătății a achiziționat Vaxigrip, un vaccin antigripal pentru copiii cu vârste cuprinse între trei luni și trei ani, pentru imunizare”, spun reprezentanții DSP Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *