Prima pagină » National » Guvernul ar putea aproba un proiect de lege privind monitorizarea traficului rutier prin sistemul e-SIGUR

Guvernul ar putea aproba un proiect de lege privind monitorizarea traficului rutier prin sistemul e-SIGUR

16 nov. 2022, 11:14,
în National

În şedinţa de guvern de astăzi, 16 noiembrie 2022, guvernul urmează să adopte un proiect de lege care va contribui la monitorizarea traficului rutier. În acest sens, se va implementa sistemul e-SIGUR, care va semnala automat încălcările regulilor de circulaţie.

Potrivit acestui proiect de lege, sistemul de detenctie vor fi semnalizate în trafic, o măsură menită să dscurajeze încălcarea normelor rutiere.

Sistem de monitorizare a traficului rutier aprobat de Guvern

Cu ajutorul acestui sistem, vor putea fi monitorizate posibilele încălcări ale normelor de circulaţie sau chiar identificarea unor vehicule supuse confiscării.

„Acest sistem va crea semnalări privind posibila încălcare a normelor de circulaţie pe drumurile publice sau posibila prezenţă în trafic a unor vehicule supuse confiscării, căutate potrivit legii, sau care pot fi utilizate ca probă într-o procedură judiciară”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Aşadar, sistemul e-SIGUR va colecta datele de la centrele de monitorizare a traficului pe drumurile de interes naţional. Sistemul ar putea emite o alertă în cazul în care pe camerele de supraveghere omologate sunt constatate încălcări ale regulilor de circulaţie precum depășirea limitei de viteză, trecerea pe culoarea roșie a semaforului, conducerea unui vehicul a cărui înmatriculare este suspendată.

Proiectul de lege reglementează și întocmirea procesului verbal de constatare și sancționare a contravenției, constatate cu ajutorul e-SIGUR, în format electronic, sub semnătură electronică calificată.

Proiect de lege: viteza trotinetelor electrice, redusă

Un alt proiect de lege care vizează siguranţă în traficul rutier a fost propus de Gabriel Andronache, liderul deputaţilor PNL, privind limitarea vitezei trotinetelor. Astfel, persoanele care folosesc trotinete electrice ar putea circula cu cel mult 15 kilometri pe oră, față de 25 de kilometri pe oră în prezent. Conform datelor oficiale, au avut loc zeci de accidente produse de trotinete electrice din Iaşi.

Liderul PNL a scris pe pagina sa de Fabebook „STOP agresivităţii”. Deputatul PNL a spus că este nevoie de reducerea vitezei deoarece „a venit momentul să protejăm vârstnicii, copiii și în general oamenii care circulă pe trotuar”.

„Am propus în Comisia juridică un amendament: trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice să aibă viteza limitată la maxim 15 km/h. În prezent, limita este de 25 km/h; mult prea mult! A venit momentul să spunem STOP agresivităţii. A venit momentul să protejăm vârstnicii, copiii şi, în general, oamenii care circulă pe trotuar şi care trebuie să se ferească de cei care nu respectă nicio regulă în utilizarea trotinetelor electrice. Reducerea vitezei setate este o primă soluţie”, a menţionat Gabriel Andronache.

De când au apărut serviciile de sharing, tot mai mulţi şoferi şi pietoni se plâng ca cei care conduc trotinetele nu respectă regulile de circulaţie. Conform unor statistici de la instituţiile oficiale, pe raza municipiului Iaşi, s-au produs 33 de accidente rutiere cu conducătorii de trotinete electrice, de la începutul anului 2022.

Vă aducem aminte că anul trecut, în 2021, a fost propus un proiect de lege depus de Mihai Botez, deputat USR, care prevede ca polițiștii să aibă acces la înregistrările de pe camerele de bord pentru a acorda amenzi tuturor șoferilor care nu respectă regulile de circulație în trafic. Acest proiect are în vedere în primul rând reducerea numărului de accidente.

Rămâne de văzut dacă acest proiect de lege va fi adoptat de Guvern sau nu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 decembrie 2024
30 decembrie 2024