Prima pagină » National » Guvernul anunţă noi măsuri de plafonare pe o piaţă esenţială din energie
Guvernul anunţă noi măsuri de plafonare pe o piaţă esenţială din energie

Guvernul anunţă noi măsuri de plafonare pe o piaţă esenţială din energie

22 iul. 2024, 21:40,
BZI.ro, în National

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) vine cu o nouă propunere de modificare a mecanismului de decontare din piaţa de echilibrare care să permită menţinerea unor preţuri mai mici de achiziţie a energiei electrice, anunţă PSD.

„Schema de plafonare a preţurilor pentru consumatori, introdusă de Guvernul condus de Marcel Ciolacu şi prelungită până la 31 martie 2025, a împiedicat o explozie a preţurilor, a dus la reducerea inflaţiei şi le-a oferit consumatorilor casnici şi economici predictibilitate privind sumele plătite. Activitatea companiilor din domeniul energiei nu a fost afectată, ci au înregistrat profituri importante. În plus, ANRE a pus în dezbatere publică un nou proiect de ordin care propune modificări semnificative în mecanismul de decontare a tranzacţiilor din piaţa de echilibrare. Astfel, se vrea schimbarea mecanismului de remunerare a ofertelor de energie de echilibrare, respectiv în loc de principiul preţului marginal să fie folosit temporar principiul preţului de ofertă, reducându-se astfel costurile de echilibrare ale sistemului energetic naţional. Pe scurt, nici un jucător nu va primi mai mult decât preţul pe care îl solicită, iar oferta cea mai mare, folosită începând cu 2020, nu va mai fi decisivă pentru întreaga piaţă”, precizează PSD într-un comunicat.

„Executivul urmăreşte menţinerea beneficiilor aduse de măsurile de plafonare”

Noul sistem, care va avea drept efect temperarea preţurilor dezechilibrelor din decontarea în piaţa de echilibrare, urmează să fie folosit până la conectarea la platformele informatice europene pentru echilibrare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2026.

„Prin această nouă iniţiativă, Executivul urmăreşte menţinerea beneficiilor aduse de măsurile de plafonare într-o perioadă de scumpire generalizată amplă pe pieţele angro de energie electrică, în condiţii de creştere amplă a consumului din cauza caniculei, de diminuare a producţiei şi de explozie a importurilor Ucrainei”, confotm PSD.

O altă măsură vizează modificarea duratei perioadelor de probă pentru instalaţiile de producere a energiei, în funcţie de categoria acestora.

„Totodată, se propune remunerarea energiei injectate în reţea cu preţul PZU înregistrat în intervalul de decontare în care a fost produsă, dar nu mai mult de 400 de lei/MWh, această valoare fiind preţul de referinţă considerat şi în cadrul metodologiei aplicate conform OUG 27/2022 pentru calculul contribuţiei la Fondul de Tranziţie Energetică. În prezent, aceste centrale nu au obligaţia să notifice puterea produsă în piaţa de echilibrare şi primesc contravaloarea energiei injectate la media preţului PZU din ultimele 90 de zile”, indică sursa citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
22 iulie 2024
22 iulie 2024