Ministerul Energiei a anunțat ieri, 26 aprilie, că va aloca 450 de milioane de lei pentru a doua etapă a programului „ELECTRIC UP”, acest proiect fiind destinat atât întreprinderilor la început de drum, cât și persoanelor juridice care desfășoară activități în domeniul HORECA.
Potrivit noilor completări ale Ordonanței de Urgență OUG nr. 159/2020, Ministerul Energiei a decis să vireze 450 de milioane de lei pentru a doua ediție a programului „ELECTRIC UP”, acest proiect fiind destinat întreprinderilor sau SRL-urilor de mărime mică sau mijlocie, dar și persoanelor juridice române care desfășoară activități în domeniul HORECA.
Guvernul a crescut fnanțarea la 450 de milioane de lei pentru proiectul ELECTRIC UP
Dacă în anii trecuți proiectul avea suma de finanțare de 100 de mii de euro, anul acesta, cu noua ediție a proiectului ELECTRIC UP, a ajuns la 150 de mii de euro. De asemenea, puterea instalată pentrue a crescut, aceasta având un prag maxim de 150 de kW. Această a doua etapă a proiectului aduce în prim plan și mai multe opțiuni de finanțare, precum dezvoltarea și montarea de stații de reîncărcare pentru mașini electrice, dar și un accent mai mare pe stocarea energiei, făcând referire la baterii, dar și la echipamentele destinate stocării de energie verde. Pe lângă acestea, se introduce și finanțarea sistemelor alternative pentru încălzire sau răcire.
„Întreprinderile mici și mijlocii, care reprezintă pilonii economiei românești, beneficiază de un impuls considerabil în direcția sustenabilității și eficienței energetice prin intermediul Programului Electric Up 2. Prin alocarea a 450 de milioane de lei pentru a doua ediție a programului, se marchează o evoluție semnificativă în sprijinirea sectorului energetic durabil. Având în vedere interesul major pe care prima ediție a programului Electric Up l-a stârnit în rândul mediului de afaceri, ne propunem să ridicăm acest program la un nivel superior”, transmite ministrul Energiei, Sebastian Burduja, potrivit unui comunicat de presă.
Cum se pot accesa fondurile proiectului Electric UP
În această etapă, proiectul are în atenția sa companiile sau întreprinderile la început de drum sau care sunt încă considerate mijlocii. Aceștia sunt principalii beneficiari ai finanțării acestui proiect de investiții pentru instalarea de panouri sau alte surse de energie verde. Aceste panouri trebuie să aibă o putere cuprinsă între 27 kWP și să nu depășească 150 kWp și să fie doar pentru consumul propriu. La fel și cu stațiile de reîncărcare, acestea trebuie să aibă o capacitate minimă de 22 kW și să fie destinate atât pentru mașini electrice, cât și pentru modelele hibrid.
Finanțarea maximă pentru un singur beneficiar este de 150.000 de euro și trebuie să reprezinte până la 75% din valoarea totală a cheltuielilor în acest scop. Restul de 25% trebuie scos din buzunarul propriu al beneficiarului.
Pentru ca proiectul de investiții să fie admis, cererile de finanțare trebuie să conțină atât un sistem de panouri fotovoltaice de până la 150 kWP necesar consumului propriu, dar și o stație de reîncărcare de minimum 22 kW pentru vehiculele electrice sau hibride și, desigur, un sistem alternativ de răcire/încălzire. Este important de știut că sumele alocate vor fi direct proporționale cu puterea instalată, doar montând panouri la capacitate maximă veți putea obținețe suma maximă.
Proiectul ELECTRIC UP este la a doua ediție, iar guvernul promite să investească 450 de milioane de lei în panouri fotovoltaice.