Prima pagină » Actualitate » Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Afacerilor Interne cu 56,7 milioane de lei, pentru decontarea cheltuielilor cu hrană și cazarea refugiaților ucraineni

Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Afacerilor Interne cu 56,7 milioane de lei, pentru decontarea cheltuielilor cu hrană și cazarea refugiaților ucraineni

29 dec. 2022, 08:20,
în Actualitate

Miercuri, 28 decembrie 2022, guvernul României a adoptat o hotărâre prin care a suplimentat bugetul Ministerului Afacerilor Interne cu 56,7 milioane de lei, pentru decontarea cheltuielilor cu hrană şi cazarea refugiaţilor ucraineni găzduiţi de persoane fizice. Totodată, Guvernul a decis care vor fi zilele libere, pe lângă cele de sărbătoare legală.

De altfel, este una dintre ultimele decizii ale Guvernului din 2022. Ieri, 28 decembrie 2022, a avut loc ultima şedinţă de guvern din acest an, unde s-au aprobat mai multe proiecte de ordonanţă.

Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Afacerilor Interne cu 56,7 milioane de lei, pentru decontarea cheltuielilor cu hrană și cazarea refugiaților ucraineni

Guvernul a decis alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2022, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne pentru a deconta din bugetul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă/Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a cheltuielilor cu hrană şi cazarea cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite.

Totodată, bugetul Ministerului Afacerilor Interne pe anul 2022 a fost suplimentat cu 56,7 milioane de lei, pentru decontarea, în luna decembrie, a cheltuielilor de hrană şi cazare pentru circa 27.000 de cetăţeni străini sau apatrizi proveniţi din zona de conflict armat din Ucraina, găzduiţi de persoane fizice.

„Banii reprezintă un sprijin financiar de 20 lei/persoană găzduită/zi pentru asigurarea hranei şi 50 lei/persoană găzduită/zi pentru asigurarea cazării. Se respectă, astfel, calendarul plăţilor stabilit prin HG nr. 336/2022. Sumă se alocă din Fondul de rezervă al Guvernului şi reprezintă credite de angajament şi credite bugetare pentru finanţarea cheltuielilor prevăzute la art. 1, alin 10, din OUG 15/2022 privind acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina”, se arată în comunicat.

În acest sens, autorităţile au subliniat că până la momentul actual, au fost alocate fonduri în valoare de 335 de milioane de lei, în ceea ce priveşte sprijin şi asistență umanitară pentru cetăţenii străini sau apatrizi din zona de conflict armat din Ucraina.

Mai multe zile libere pentru români anul viitor, altele decât cele de sărbătoare legală

Totodată, în şedinţa de miercuri, Guvernul a decis care vor fi zilele libere din 2023, altele decât cele care sunt deja declarate sărbători legale.

Potrivit notei de fundamentare, s-a propus că zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august din 2023 să fie declarate zile libere, întrucât se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală și perioadele de repaus săptămânal, conform legii.

”Zilele de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august 2023 fiind stabilite ca zile libere, instituţiile publice şi autorităţiile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 28 februarie 2023, 30 iunie 2023, respectiv 31 august 2023, potrivit planificărilor stabilite. În ceea ce priveşte locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii, dispoziţiile prezentului proiect de act normativ nu se aplică. De asemenea, pentru funcţionarea justiţiei ca serviciu public, dispoziţiile prezentului proiect de act normativ nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august 2023 şi nici participanţilor în aceste procese”, se menţionează în Nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă.

Aşadar, reiterăm faptul că Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Afacerilor Interne cu 56,7 milioane de lei, pentru decontarea cheltuielilor cu hrană și cazarea refugiaților ucraineni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`