În forma inițială a proiectului de OUG era menționat și următorul articol:
„Regulile de acceptare a certificatelor se stabilesc după cum urmează:
a) pentru intrarea pe teritoriul României, prin Hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență;
b) pentru desfășurarea activităților pe teritoriul național, se stabilesc prin Hotărâre a Guvernului”.
Punctul b) a fost contestat de partidul lui George Simion, pe motivul că ar putea fi aprobate oricând de către Guvern restricții/limitări ale unor drepturi fundamentale, precum dreptul la muncă sau la liberă circulație.
Guvernul a aprobat certificatul digital cu doza booster pentru călătoriile în UE. Totuși, măsura nu afectează valabilitatea certificatului cu două doze pe teritoriul național ceea ce înseamnă că documentul poate fi folosit în continuare la restaurante, magazine și evenimente.
Andrei Baciu, secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătății, a anunțat joi că, în cazul persoanelor care au schema completă de vaccinare și nu au trecut mai mult de 270 de zile de la imunizare, certificatul este valid.
Dacă termenul a fost depășit, certificatul nu mai poate fi folosit la călătoriile în UE. Totuși, măsura nu afectează valabilitatea certificatului în interiorul României.
„Dacă au trecut 270 de zile este necesară doza de booster… Vizează doar partea de călătorii în UE, nu afectează modul cum funcționează societatea în interiorul țărilor membre”, a explicat Baciu.
Valabilitatea certificatului digital, prelungită până la 31 decembrie 2022
De asemenea, Guvernul a decis să prelungească până la 31 decembrie 2022 valabilitatea certificatului digital.
„Pentru a adapta măsurile la situația epidemiologică s-a decis prelungirea pentru certificatele digitale pe care le folosim în România”, a precizat Andrei Baciu.
Inițial, certificatul digital trebuia să expire la 30 iunie, așa cum s-a stabilit în UE.