Prima pagină » Actualitate » Guvernul a decis: Părinții care lucrează de acasă nu vor primi zile libere plătite, pentru a sta cu copiii – VIDEO

Guvernul a decis: Părinții care lucrează de acasă nu vor primi zile libere plătite, pentru a sta cu copiii – VIDEO

08 oct. 2020, 19:15,
Bianca Rebegea în Actualitate

Joi, 8 octombrie 2020, în cadrul ședinței, Guvernul vorbește, în prima lectură, despre o ordonanță de urgență (OUG), care prevede condițiile în care își pot lua părinții zile libere plătite să stea acasă cu copiii care învață online.

„Ministerul Muncii prezintă în prima lectura OUG prin care părinţii pot beneficia de zile libere plătite pentru a sta acasă cu copiii. Vor putea beneficia de zile libere plătite doar dacă nu îşi desfăşoară activitatea în regim de telemunca sau munca la domiciliu şi se acordă pe toată perioada în care şcolile sunt în scenarii galben şi roşu potrivit hotărârilor date de comitetele judeţene de urgenţă”, a declarat vicepremierul Raluca Ţurcan, în debutul ședinței de Guvern.

Părinții pot primi zile libere plătite pentru a sta acasă cu cei mici! Care sunt condițiile

Deși multe școli au implementat măsuri stricte de distanțare socială și de igienă, inevitabilul s-a produs. Școli care au început cursurile în scenariul verde, l-au modificat în cel galben, iar cursurile care au început inițial în scenariul galben, s-au tranformat în cursuri exclusiv online, adică în scenariul roșu. Tocmai de aceea, părinții au acum posibilitatea să stea acasă cu cei mici, având zile libere, plătite, pentru a-și supraveghea copiii. Cu toate acestea, este nevoie ca părinții să îndeplinească anumite condiții, fiindcă nu toți vor beneficia de acest lucru.

„Părinții care au copii până în 12 ani înscriși în sistemul de învățământ sau dacă au dizabilități și au vârsta până în 26 de ani, indiferent că sunt angajați la stat sau la privat, au dreptul să solicite zile libere plătite de către angajator, iar o parte din sume se vor deconta de la fondul de șomaj. Valoarea indemnizației este de 75 la sută din salariul brut, dar fără a depăși 75 la sută din salariul mediu utilizat în economie pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale din anul 2020”, a arătat Adrian Bența.

„Mai întâi, angajatorul plătește indemnizația, reține impozitele și contribuțiile sociale datorate, depune declarațiile către autorități și ulterior poate să solicite decontarea acestei sume. Indemnizația este impozabilă, adică se datorează pentru salariații obișnuiți un impozit de 10 la sută, contribuția de 25 la sută la pensii, contribuția de 10 la sută la sănătate. Rămâi cu puțini bani, dar mai sunt sectoare de activitate, de exemplu în construcții sau în IT, unde nu se datorează toate aceste contribuții. Dar este bine că se poate deconta această sumă. Însă, deocamdată, prima dată o suportă angajatorul”, a explicat Adrian Bența.

Care sunt condițiile

Salariații din sistemul de ordine publică, din apărare și din sistemul medical nu vor beneficia de zile libere de la locul de muncă, pentru a-și supraveghea copiii. Aceștia vor dispune însă de un spor la salariu, care coincide cu suma pe care ar fi primit-o, dacă ar fi stat acasă.

Printre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească părinții care se încadrează, se află și faptul că doar unul dintre părinți poate opta să stea acasă cu cei mici, nu amândoi. Astfel că, indemnizația se acordă doar condiționat.

În ceea ce privește statutul celuilalt părinte, acesta trebuie să fie salariat în câmpul muncii sau să fie un PFA activ. În cazul în care unul dintre soți se află în concediu de creștere a copilului, celălalt nu poate beneficia de dreptul menționat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`