Purtătorul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin a anunţat că Executivul a aprobat, luni, proiectul de lege privind oprirea risipei bugetare, combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale în România, însă va fi emisă separat o ordonanţă de urgenţă pentru reglementarea salariului minim în construcţii şi în agricultură, „pentru a ne asigura că aceste salarii vor creşte cât mai repede cu putinţă”.
Hotărâre de Guvern separată care va reglementa creşterea salariului minim pe economie
De asemenea, el a mai spus că va fi o hotărâre de Guvern separată care va reglementa creşterea salariului minim pe economie cu 10 procente şi anume la 3.300 lei.
„Guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege privind oprirea risipei bugetare, combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale în România, după ce au fost dezbătute observaţiile de la ministerele avizatoare. Mai întâi însă două alte precizări. S-a decis că reglementarea salariului minim în construcţii şi în agricultură se va face prin ordonanţă de urgenţă separată, tocmai pentru a ne asigura că aceste salarii vor creşte cât mai repede cu putinţă. Salariul minim pe economie, în general, care va creşte cu 10% la 3.300 lei va fi reglementat printr-o hotărâre de Guvern care va fi adoptată, de asemenea, cât mai rapid”, a anunţat, Mihai Constantin, la finalul şedinţei de luni a Executivului.
Proiectul va fi trimis către Parlament pentru formularea de amendamente
Purtătorul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin a adăugat că „în scurt timp, proiectul va fi trimis către Parlament pentru formularea de amendamente, în termenul care va fi stabilit în şedinţa comună a Birourilor permanente de la Senat şi Camera Deputaţilor”.
„Ulterior, în cadrul unei noi şedinţe de Guvern, vor fi dezbătute şi incorporate amendamentele acceptate, urmând ca Guvernul să îşi asume răspunderea în Parlament pe acest proiect, în şedinţă comună a celor două Camere, potrivit reglementărilor constituţionale”, a adăugat Constantin.
Ce modificări a decis Guvernul la proiectul pentru măsuri fiscale
Proiectul de lege privind oprirea risipei bugetare, combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale în România a fost aprobat luni. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, prezintă modificările operate.
El a anunțat și unele modificări față de proiectul inițial.
„Bonurile de masă vor fi acordate ca și până acum, însă Ministerul de Finanțe are termen o săptămână pentru a propune Executivului un proiect de ordonanță de urgență care va limita comisioanele implicate în acest proces de distribuție a bonurilor de masă. De asemenea, taxa pe valoare adăugată pentru biletele la spectacole, concerte, evenimente culturale și sportive va fi de 9%. O mențiune și în ceea ce privește calculul impozitului pentru companiile multinaționale, din totalul cifrei de afaceri, pe lângă investiții, vor fi scăzute și accizele, care reprezintă tot o taxă, iar impozitul va rămâne la 16% din profit, dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri calculată conform croiteriilor anunțate. Pentru instituțiile de cultură cu mai puțin de 50 de angajați oportunitatea de comasare va reveni autorităților locale”, adaugă Constantin.
Totodată, el afirmă că a fost eliminat pragul de 2,5% din bugetul autorităților locale pentru finanțarea evenimentelor culturale, sportive sau recreaționale.