Guvernul a aprobat carantina și izolarea, iar premierul Ludovic Orban a anunțat că va cere Parlamentului vot în procedură de urgență cu privire la proiectul car eprevedere carantina și izolarea.
Guvernul a aprobat carantina și izolarea
Ludovic Orban a mai declarat că demersurile autorităților au fost boicotate de mai mulți oameni politici și de atitudinea mai multor instituții publice, influențate direcst de PSD.
„Orice demers al guvernului și al autorităților a fost boicotat, îngreunat și aș spune în multe privințe sabotat de atitudinea unor oameni politici, de decizii care au fost luate împotriva voinței Guvernului și de atitudinea unor instituții publice care s-au comportat ca niște filiale declarate ale PSD. La fiecare lovitură dată împotriva dreptului cetățenilor români la sănătate, am avut soluții și de data asta iar venim cu soluții”, a spus Orban la începutul ședinței de Guvern.
Premierul a criticat aspru decizia CCR conform căreia nu există bază legală pentru ca pacienții infectați să fie tratați în spital. El a mai subliniat că expunerea a fost una uriașă, iar carantinarea a fost soluția salvatoarea pentru România, care ar fi avut fără această regulă un număr de cazuri mult mai mare.
„Acum suntem în fața unei situații extrem de grave, CCR a decis că nu există baza legală ca pacienții infectați să fie tratați în spital, ei pot să plece, CCR ne-a lăsat fără instrumentul de carantinare la domiciliu. Ședința de astăzi are un singur punct pe ordinea de zi, legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic. Exista baza legală și înainte, mă întreb unde am fi fost dacă nu instituiam carantinarea. Am avut o expunere uriașă, probabil dacă nu aveam această posibilitate numărul de cazuri era de 10-20 de ori mai mare”, a adăugat el.
Orban cere Parlamentului vot în procedură de urgență
Ludovic Orban a specificat că va cere Parlamentului vot în procedură de urgență pentru a putea combate eficient epidemia, având în vedere că în nicio țară nu s-a întâmplat ce s-a întâmplat în România. Acesta a precizat că se vede nevoit să convingă parlamentarii că este extrem de important ca acest proiect să fie dezbătut și votat cât mai rapid, pentru a putea proteja românii și sănătatea acestora.
„Astăzi trebuie să adoptăm acest proiect de lege, îl vom transmite în Parlament, voi solicita Parlamentului procedura de urgență, astfel încât să restituim baza legală care să ne permită să combatem eficient, să avem la dispoziție instrumentele ca în celelalte țări, eu nu știu vreo altă țară afectată de epidemie să se întâmple ce s-a întâmplat în România, cu implicarea unor instituții, de boicotare a oricărei măsuri a guvernului. Va trebui să convingem parlamentarii că este vital să dezbatem cât mai rapid și să adoptăm acest proiect de lege astfel încât să avem toate instrumentele necesare la dispoziție pentru a apăra viața și sănătatea românilor”, a mai spus Orban.
Masca de protecție rămâne obliogatorie
Întrebat dacă ne putem aştepta la renunţarea purtării măştilor în spaţiile închise până la sfârşitul anului, premierul menționează că numărul mare de cazuri din ultima perioadă nu poate aduce la o relxarea a măsurilor.
„Vedeţi că ne confruntăm cu un număr de cazuri relativ mare, ne confruntăm cu un număr mare de cetăţeni care nu respectă regulile. Ne confruntăm, de asemenea, cu agenţi economici, instituţii care nu vor să-şi asume obligaţia respectării unor reguli stabilite şi noi trebuie să reacţionăm, pentru că pe primul plan prioritatea noastră o reprezintă sănătatea românilor”, a mai spus Ludovic Orban la RRA.