Guvernul a aprobat, joi, acordarea unor ajutoare umanitare de urgenţă în valoare de aproximativ 8,5 milioane de lei pentru populaţia civilă din Fâşia Gaza, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, potrivit Agerpres.
„România rămâne în continuare parte a comunităţii internaţionale care acordă sprijin umanitar populaţiei civile din Fâşia Gaza. Produse alimentare şi articole de adăpostire, în valoare de aproximativ 8,5 milioane lei, vor fi trimise cât mai repede în Fâşia Gaza, cu sprijinul logistic al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în coordonare cu instrumentele specifice ale Uniunii Europene şi în colaborare cu agenţiile specializate ale Organizaţiei Naţiunilor Unite”, a declarat Constantin, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.
Foametea s-a răspândit în toată Gaza, spun experții ONU
Decesele recente ale mai multor copii palestinieni din cauza foametei și malnutriției în Fâșia Gaza indică faptul că foametea s-a răspândit în întreaga enclavă, potrivit unui comunicat al Națiunilor Unite, care citează experți independenți, potrivit CNN.
Se estimează că 495.000 de oameni din Gaza – sau 22% din populație – se confruntă cu „o lipsă extremă de hrană”, conform unui raport de clasificare integrată a securității alimentare (IPC) luna trecută.
În cadrul sistemului IPC – o scară în cinci faze folosită ca standard comun pentru clasificarea severității insecurității alimentare – o foamete poate fi declarată numai dacă datele arată că sunt îndeplinite anumite praguri.
„Campania de foamete intenționată și țintită a Israelului împotriva poporului palestinian este o formă de violență”
În declarația ONU, publicată marți, grupul de experți a spus:
„Campania de foamete intenționată și țintită a Israelului împotriva poporului palestinian este o formă de violență genocidară și a dus la foamete în toată Gaza.
„Facem apel la comunitatea internațională să acorde prioritate livrării de ajutor umanitar pe uscat prin orice mijloace necesare, să pună capăt asediului Israelului și să stabilească o încetare a focului”, au continuat aceștia.
Experții au spus că decesele copiilor din cauza lipsei de hrană și apă indică faptul că structurile de sănătate și sociale au fost slăbite critic.
„Când primul copil moare din cauza malnutriției și deshidratării, devine de necontestat că foametea a luat stăpânire”, au adăugat experții.