Guvernul a anunţat că a crescut valoarea tichetelor de creșă de care beneficiază copiii. Creșterea nu este una consistentă şi înseamnă că, de la valoarea de 470 de lei va ajunge la 480 de lei. Asta în timp în ce valoarea bonurilor de masă a fost plafonată la un cuantum total de 10 de lei, iar salariile angajaţilor de la stat au fost blocate.
În 2021, părinţii care au copii la creșă vor beneficia de o mărire de 10 lei pentru bonurile destinate acestora. Creșterea nu este una consistentă.
Valoarea tichetelor de creșă crește, iar cea a tichetelor de masă stagnată
În timp ce valoarea tichetelor destinate creșei va ajunge, de la 470 de lei la 480 de lei, valoarea tichetelor de masă va rămâne plafonată la un cuantum de 20,01 ron, prevede un proiect al Ministerului Muncii. Ultima majorare a tichetelor de masă s-a făcut în aprilie 2020 atunci când Guvernul a decis să aloce aproximativ 5 lei per tichet, crescând valoarea de la 15,18 ron la 20,01.
Pentru semestrul I al anului 2021, începând cu luna aprilie 2021, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creşă este de 480 lei. Valoarea se aplică și pentru primele 2 luni ale semestrului II al anului 2021, respectiv august 2021 și septembrie 2021.
Salariile bugetarilor au fost îngheţate
Concomitent cu creșterea tichetelor de creșă, Guvernul a luat şi alte măsuri care nu au fost atât de populare. Florin Cîțu a luat hotărârea de a bloca creşterile salariale din sistemul bugetar dar şi eliminarea bonusurilor acordate celor care lucrează la stat.
Din aceste considerente, şi nu numai, în ultimele luni au existat o serie de proteste făcute de diverşi lideri sindicali. Vorbim despre proteste ale angajaţilor CFR, protestele celor angajaţi în cadrul penitenciarelor, dar şi proteste ale studenţilor din România. Ultimii au protestat după ce Guvernul a anunţat că va tăia gratuitatea pe tren de care beneficiau studenţii. O altă măsură care a stârnit controverse a fost și eliminarea tichetelor de vacanță de care beneficiau angajații de la stat.
Revolta ultimei măsuri a fost atât în rândul bugetarilor cât mai ales a patronilor din sistemul HORECA, patroni care susțin că măsura va aduce un puternic impact negativ într-o industrie care oricum a fost din plin lovită din cauza pandemiei de COVID-19. Ca un exemplu concret, aceștia au decis să dea în judecată Guvernul pentru, spun ei, pentru faptul că Guvernul nu s-a ținut de promisiunile pe care le-a făcut.
Aceiași patroni au spus că, odată cu tăierea voucherilor de vacanță turismul din zona Deltei Dunării va primi o lovitură greu de digerat pentru cei care au activități economice în zonă.