Guvernul a amânat miercuri o decizie în privința extinderii cu 15 ani a acordului de concesiune cu OMV Petrom pentru explorarea și producția de gaze naturale, la doar o zi după ce a fost anunțată extinderea acordului.
„E o initiativa care a ajuns prin intermediul ANRM pe masa Executivului și care nu are la acest moment o decizie. Nu a fost aprobată. Decizia a fost amânată din motive care țin de context și de conținut”, a declarat miercuri Dan Cărbunaru.
Guvernul vrea să extindă cu 15 ani acordul de concesiune cu OMV Petrom
Acordul de concesiune a fost încheiat pe 30 de ani, începând din 1997, și avea inițial 18 perimetre de explorare, dar pentru că nu a găsit resurse, OMV Petrom a păstrat doar 29% din suprafața concesionată inițial.
Durata acestui acord de concesiune este de 30 de ani, începând cu data de 12 septembrie 1997, inclusiv perioada de explorare, și viza inițial 18 perimetre de explorare cu o suprafață de peste 57.000 de kilometri pătrați, se arată în nota de fundamentare.
Pentru că în urma explorării nu a găsit resurse, OMV Petrom a returnat către ANRM anumite perimetre, astfel că în prezent, a păstrat 9 perimetre cu o suprafață de peste 16.000 de kilometri pătrați, respectiv circa 29% din suprafața inițială.
În 2 dintre cele 9 perimetre, OMV Petrom este împreună titular cu Hunt Oil Company of Romania.
Durată totală a acordului de concesiune de 45 de ani
Cele două companii au solicitat Guvernului prelungirea acordului de concesiune, invocând art. 27 alin (2) din Legea Petrolului nr. 238/2004 care stabilește că „durata inițială a concesiunii poate fi până la 30 de ani, cu posibilitate de prelungire de până la 15 ani”.
Prelungirea duratei concesiunii va conduce la o durată totală a acordului de concesiune de 45 de ani.
În solicitarea de prelungire, cele două companii au susținut că au nevoie de mai mult timp pentru explorarea resurselor de hidrocarburi disponibile, în paralel cu analiza datelor deja colectate.