Prima pagină » National » Guvernul a adoptat OUG pentru comasarea alegerilor locale cu alegerile europarlamentare
Guvernul a adoptat OUG pentru comasarea alegerilor locale cu alegerile europarlamentare

Guvernul a adoptat OUG pentru comasarea alegerilor locale cu alegerile europarlamentare

08 mart. 2024, 18:00,
în National

Guvernul a adoptat OUG pentru comasarea alegerilor locale cu alegerile europarlamentare, acestea urmând a avea loc pe data de 9 iunie. Alegătorii vor vota în aceeași sală pentru alegerile europarlamentare și locale, cu mențiunea că pot alege să voteze doar la unul dintre cele două scrutine.

ecțiile de votare se vor deschide la ora 07.00 și se vor închide la ora 22.00, ceea ce înseamnă că a fost prelungit programul cu o oră. În mod obișnuit, secțiile de votare se închideau la ora 21.00.

Cetățenii care și-au stabilit reședința cu mai puțin de 60 de zile înainte de ziua votării pot vota doar în localitatea de domiciliu.

La alegerile locale din 9 iunie, cetățenii care optează să voteze la ambele tipuri de alegeri, vor primi 5 buletine de vot:

1. Buletinul pentru alegerea primarului

2. Buletinul pentru alegerea Consiliului Local
3. Buletinul pentru alegerea președintelui Consiliului Județean

4. Buletinul pentru alegerea Consiliului Județean
5. Buletinul pentru alegerile europarlamentare.

Câți bani vor primi cei care stau în secțiile de votare

Președinții secțiilor de votare vor primi 330 de/ zi de activitate, ia membrii birourilor electorale 240 de lei/ zi de activitate. În străinătate, președinții secțiilor de votare vor primi 730 de lei/ zi de activitate, în timp ce membrii secțiilor de votare vor primi 660 de lei.

OUG pentru comasarea alegerilor locale cu alegerile europarlamentare

Votarea începe la ora 07.00 și se încheie la 22.00

(1) La alegerile din data de 9 iunie 2024, votarea începe la ora 07,00 și se încheie la ora 22,00.
(2) La ora 22,00, președintele biroului electoral al secției de votare declară votarea încheiată și dispune închiderea localului de vot.
(3) La ora 22,00, urna specială trebuie să se afle în localul secției de vot.
(4) Alegătorii care la ora 22,00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să exercite dreptul de vot, în condițiile prezentei ordonanțe de urgență.
(5) Alegătorii aflați în situațiile prevăzute la alin. (4) pot vota până cel mult la ora 23,59.
(6) 2 membri desemnați de biroul electoral al secției de votare, din cadrul acestuia, verifică la ora 22,00 dacă în afara sediului secției de votare se află alegători care așteaptă să își exercite dreptul de vot și constată și monitorizează ordinea în care aceștia au acces în localul de vot, până la ora 23,59.

La alegerile din data de 9 iunie 2024 se utilizează o singură urnă specială. Urna specială se poate deplasa numai în raza teritorială a respectivei secții de votare.
Dacă un alegător se află în localitatea de domiciliul sau reședință, după caz, dar nu se poate deplasa la secția de votare, poate vota prin intermediul urnei speciale, pe baza unei cereri, depusă la secția de votare la care este arondat, după domiciliu sau reședința, după caz, pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European, pentru alegerile locale sau pentru ambele scrutine organizate în data de 9 iunie 2024.

Dacă un alegător se află în altă localitate decât cea în care domiciliul sau reședință după caz, poate vota prin intermediul urnei speciale, pe baza unei cereri, depusă la cea mai apropiată secție de votare de locul unde se află, doar pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024.
În secțiile de votare din străinătate nu se utilizează urna de vot specială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 octombrie 2024
05 octombrie 2024