Prima pagină » Culinar » Gutuile galbene – beneficii și proprietăți. Cum pot fi gătite gutuile

Gutuile galbene – beneficii și proprietăți. Cum pot fi gătite gutuile

09 aug. 2024, 15:07,
în Culinar

Gutuile galbene sunt fructele vedetă ale sezonului rece. Sunt bogate în nutrienți, conțin vitamine esențiale pentru buna funcționare a organismului și minerale importante pentru sănătate. Vezi ce proprietăți și beneficii au fructele toamnei, dar și cum poți consuma cele mai bune gutui.

Consumul regulat de gutui asigură un stil de viață sănătos și o dietă echilibrată, deoarece fructele conțin minerale precum calciu, fosfor, magneziu, zinc dar și vitamina A, B și C. Dacă sunt consumate proaspete, gutuile ajută la o bună funcționare a ficatului, iar dacă sunt consumate sub formă de gem de gutui, jeleu, peltea sau dulceață de gutui, fructele pot fi adevărate stimulente pentru organism.

Proprietățile gutuilor galbene

Gutuiul este pomul fructifer ce poate ajunge la o înălțime de până la 8 metri, are frunze ovate și păroase pe partea inferioară, flori mari, iar fructele mari cu semințe multe. Pulpa gutuilor este densă, dură, dar foarte parfumată. Acestea au ca proprietăți: antioxidanți, astrigenți, antialergice, emoliente, tonice, vitaminizante, antiminizante, antihemoragice, îmbogățesc sistemul imunitar, stimulează apetitul.

Ce beneficii au gutuile?

Conform studiilor efectuate, antioxidanții din compoziția gutuilor luptă împotriva radicalilor liberi și ajută la distrugerea celulelor canceroase. Granulele din pulpa de gutuie conține astrigenți naturali, iar asta ajută la protejarea membranelor mucoase și legătura dintre toxinele care duc la apariția chimicalelor din colon și a cancerului.

Datorită proprietăților antivirale, gutuile sunt un aliment ajuvant pentru gripă și răceală, pentru febră și alte bacterii patogene.

Conform unui studiu efectuat la șobolani cu colită ulceroasă, extractul și sucul de gutui a ajutat semnificativ la reducerea deteriorării țesutului colonului. Fructele pot proteja țesutul intestinelor împotriva daunelor provocate de bolile inflamatorii ale intestinului, precum colita canceroasă.

Gutuile au conținut scăzut în csalorii, aproximativ 57 de calorii pentru 100 de grame, au foarte puține grăsimi saturate, colesterol și sodiu, iar asta le transformă în alegerea ideală pentru o dietă sănătoasă.

Au proprietăți antioxidante și au în compoziție polifenoli, iar asta ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire și la prevenirea bolilor cardiovasculare. Gutuile sunt un adjuvant împotriva radicalilor liberi.

Datorită fluidelor pe care le eliberează în corp, gutuile consumate în stare pură, dar și fierte sau coapte în cuptor, înlătură stările de greață și răul de mare.

Pentru că stimulează pofta de mâncare, gutuile sunt considerate un aliment de nădejde pentru combatere anemiei. Acestea pot fi consumate în combinație cu miere de albine, mere sau morcovi și pot fi introduse în dieta copiilor și adolescenților anemici.

Curiozități despre gutui

În anumite zone din Elveția și Franța, gutuile sunt folosite pentru aromatizarea anumitor băuturi alcoolice, care sunt folosite ulterior drept digestive.

În Grecia Antică, fructele erau considerate un simbol al fertilității. Conform credinței, grecii erau de părere că femeile gravide care mănâncă gutui în sarcină vor naște copii inteligenți.

Gutuile sunt folosite și pentru vopsirea fibrelor naturale. Din cojile și semințele de gutui se obțin vopseluri tempera. În China și Coreea, gutuile sunt tăiate în bucăți mai mici, uscate și apoi folosite pentru prepararea ceaiurilor aromate. Ulterior, ceaiurile sunt consumate în combinație cu ceaiul verde și mierea de albine.

Galbena gutuie este folosită de sute de ani și pentru a elimina respirația urât mirositoare.

Cele mai bune rețete de gutui galbene sunt: Dulceața de gutui, gemul de gutui, peltea de gutui, marmelada de gutui, compotul de gutui, lichiorul de gutui, tarta de gutui, gutuia coaptă, plăcinta de gutui și mâncarea de gutui cu carne de pui.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
George Simion, gafe după gafe la limba franceză în direct la TV. Momentul a devenit viral. Nous voulons… o încetare a focului
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Dana Roba s-a afișat pentru prima dată alături de iubitul ei, iar internauții au pus-o la zid: „Dragostea nu are culoare!”
Playtech.ro
Ajutor de 125 de lei pentru pensionarii cu venituri mici, în iunie 2025. Cine beneficiază de sprijinul de la stat
observatornews.ro
Capitala şi 12 judeţe, sub cod galben de vreme severă în următoarele ore. Lapoviță și ninsori la munte
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
În umbra penitenciarului. Ce ritualuri urmează Elena Udrea
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Anunțul lui Donald Trump dă speranțe întregii lumi că putem asista la ceva nemaiîntâlnit
Playtech.ro
Amenzi de 1.500 de lei pentru șoferii care țin geamul deschis la mașină. De ce se sancționează gestul?
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
GAFĂ uriașă făcută de Ilinca. Soția lui Simion, prinsă cu o minciună foarte gravă. S-a făcut de rușine în fața unei țări întregi!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunţul care bulversează TOTAL alegerile prezidenţiale. Răsturnare incredibilă de situaţie
redactia.ro
Drama prin care a trecut marea actriță Cristina Deleanu: „Nu voi uita niciodată acea senzație de pământ în gură”
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`