Gutuia este singurul fruct pe care îl mâncăm gătit! Pulpa sa este tare ca o piatră și gustul său este amar și înțepător. Gutuia este săracă în carbohidrați, grăsimi și proteine. Oferă 25 kcal / 100g. Cu toate acestea, echilibrul caloric este încărcat atunci când gutuia este gătita, ceea ce necesită zahăr.
Gutuia oferă vitamina C (15 mg / 100g), dar atunci când este gătita acest conținut scade. Conține cantități mai mici de vitamine din grupul B și pro-vitamina A (beta-caroten). Gutuia este, de asemenea, încărcată cu minerale: potasiu (200 mg / 100g), fosfor (19mg / 100g) și calciu (14 mg / 100g).
Gutuia este gatita in compot, gem, jeleu. Ne place și coaptă la cuptor.
Cum se gateste
In compot: 10-15g zahăr pentru 100g gutui
In dulceață: 100g gutui pentru jumătate de zahăr.
Sfaturi de utilizare
Pentru a-ți parfuma dulapurile, așează o gutuie intre haine. Va oferi un miros foarte plăcut.
Semințele de gutui sunt utilizate pe scară largă în cosmetologie deoarece conțin ulei și mucilagiu, substanțe vegetale care la contactul cu apa se umflă și capătă o textură vâscoasă.
Crapaturi ale mainilor
Zdrobiți o mână de semințe de gutui într-o jumătate de pahar de apă călduță. Aplicați acest preparat pe crăpături.
Oboseala ochilor
Așezați feliile de gutui pe ochi. Vor acționa ca un antiinflamator.
Anti riduri
Zdrobiți semințele de gutui în apă (100g de semințe in 30 ml de apă). Aplicați amestecul pe piele și clătiți.