Guta la picior este o afecțiune dureroasă, o formă de artrită agresivă, care este cauzată de prezența acidului uric în sânge și în țesuturi. Simptomele de gută la picior se manifestă, în general, pe timp de noapte, inflamație locală și sensibilitate extremă la atingerea zonei afectate.
Această afecțiune are o istorie lungă, a fost considerată în trecut ca și boala oamenilor bogați și se credea că este provocată de consumul excesiv de vânat.
Guta la picior – Principalele simptome
De obicei, guta la picior este caracterizată prin dureri de articulații, mobilitate scăzută, rigiditate și inflamația acută a zonei afectate. Apare în special la bărbați, la degetul mare de la picior, ca și exces de acid uric în organism. Guta la picior este cea mai des întâlnită afecțiune fiind și cea mai comună formă de artrită. Această afecțiune apare de obicei seara, iar simptomele sunt bruște și de lungă durată. Intensitatea durerii poate crește odată cu trecerea timpului.
Articulațiile persoanelor de peste 40 de ani pot fi afectate, în primul rând, de o alimentație necorespunzătoare, bogată în carne, fructe de mare și alcool. Obezitatea și un stil de viață sedentar accelerează creșterea riscului de apariție a gutei, stilul de viață sedentar sau ca urmare al unui tratament medicamentos de lungă durată.
Consumul de alcool este unul dintre principalele motive pentru care durerile articulare sunt frecvent întâlnite. Berea, de exemplu, este una dintre băuturile alcoolice care favorizează adunarea în exces al acidului uric și este considerată ca fiind și cea mai nocivă băutură.
Tratamente naturiste care vindecă guta
Cel mai bun leac recomandat pentru a scăpa definitiv de gută este amestecul dintre cireșe și ananas. Avem nevoie de 100 de grame de cireșe, o lingură de ananas bine curățat de coajă, dat prin blender sau răzătoare, două linguri de turmeric și 2 linguri de ghimbir pulbere. Fructele se spală și se taie în bucăți mici, se storc și se adaugă condimentele. Se amestecă până când acestea se omogenizează, iar băutura obținută se ține peste noapte la rece. Se consumă de două ori pe zi, dimineața pe stomacul gol și seara înainte de culcare, timp de 30 de zile pentru un efect imediat de ameliorare al durerilor articulare provocate de guta la picior.
Un alt tratament cunoscut pentru a trata guta la picior este pe bază de plante, amestec format din scorțișoară, muguri de plop, urzică și rădăcină de brusture care se mixează. Sucul se dizolvă într-un litru de apă și se lasă la macerat peste noapte pentru a se consuma dimineața pe stomacul gol.
Cunoscută cu efecte de calmare și ameliorare ale durerilor locale, tinctura de argilă vindecă inflamația provocată de această boală. Se aplică seara peste zona afectată și se lasă să acționeze peste noapte.
O alimentație bogată în fructe și legume sporește creșterea sistemului imunitar și a metabolismului, însă, puțini sunt cei care știu că citricele, de exemplu, țin durerile articulare la distanță. Cafeaua previne riscul de gută la picior și inhibă foamea, bananele au un conținut caloric mare și reduc riscul apariției de gută. Merele au și ele un rol extrem de benefic și neutralizează excesul de acid uric din sânge care este considerat principalul motiv de apariție a gutei la picior.